Hlavní navigace

Bezpečnostní přehled: Plusy a mínusy zabezpečení Windows 7

27. 7. 2010

Sdílet

Chrome a rizikové plug-iny, správa chytrých telefonů, riziko používání iPhonu, útoky proti neopravené chybě ve všech verzích Windows...

Pravidelný přehled bezpečnostních novinek připravovaný ve spolupráci se serverem SecurityWorld.cz. (Během prázdninových měsíců bude tento přehled vycházet s nižší periodicitou.)

 

Microsoft prezentuje Windows 7 jako nejbezpečnější operační systém v celé historii Windows. Mají se ale firmy spolehnout na nástroje obsažené přímo v systému, nebo je třeba zaplatit navíc za aplikace specializovaných dodavatelů zabezpečení? Konkrétně se podíváme na řízení aplikací (AppLocker), šifrování (BittLocker), vestavěný firewall, řízení uživatelských účtů a implementaci VPN.

Více na SecurityWorld.cz

 

Ve Windows od verze 2000 po Windows 7 byla objevena další zero day zranitelnost týkající se zpracování souborů LNK (zástupci na ploše, v nabídce Start apod.). Zneužití sice není možné po návštěvě škodlivého webu (drive-by download), ale pomocí síťových disků či médií USB flash je naopak snadné. Pokud je v adresáři záměrně upravený soubor zástupce, dojde k automatickému spuštění kódu. Ohroženy jsou zejména firmy.

Více na SecurityWorld.cz

 

Google se inspiruje u Mozilly a jeho prohlížeč Chrome také začne uživatele chránit před rizikovými plug-iny. Kromě kontroly verzí (již funguje u přehrávače Flash) bude Chrome také varovat, pokud web používá nějaký nezvyklý plug-in.

Více na SecurityWorld.cz

 

České firmy by vzhledem k rostoucímu používání smart phonů měly urychleně nasazovat řešení pro centrální a vzdálenou správu těchto zařízení – Mobile Device Management. Jaké systémy jsou v současnosti na trhu k dispozici a jaké jsou hlavní požadavky na tyto aplikace?

Více na SecurityWorld.cz

 

Jakou platformu smart phonů si pro firemní nasazení vybrat? Má cenu se snažit např. iPhone pro práci s firemními daty plošně zakázat? Jak jsou na tom zařízení se systémem Android a proč se mnohde preferuje Black Berry?

Více na SecurityWorld.cz

 

Mozilla výrazně zvyšuje odměny za nalézání bezpečnostních zranitelností ve Firefoxu. Platí se za chyby, které v terminologii Mozilly mají statut kritických (umožňují spuštění libovolného kódu) nebo vysoce nebezpečných (to se obvykle interpretuje jako kompromitace citlivých informací typu hesel).

Více na SecurityWorld.cz

Byl pro vás článek přínosný?