Hlavní navigace

Bezpečnostní software: Vzestup IBM, ústup Symanteku

13. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © rvlsoft - Fotolia.com
Firmy a spotřebitelé globálně utratili v loňském roce za bezpečnostní software rekordních dvacet miliard dolarů, což představuje navýšení oproti loňsku téměř o 5 procent.

Přesto experti očekávali solidnější vzestup – proti se však postavila výraznější komoditizace bezpečnostních produktů především v segmentu spotřebitelských řešení či u e-mailových bran (obě tyto  kategorie představují více než čtvrtinový podíl na trhu) a také pokles prodejů dvou klíčových hráčů, tedy Symanteku a firmy Trend Micro. Uvádí to studie společnosti Gartner.

Převažujícím trendem loňského roku byla mnohem snazší dostupnost různého malwaru a jemu odpovídající infrastruktury pro hackery, tedy rozvoj tzv. podzemní ekonomiky. Výsledkem byl rostoucí počet ataků na různé cíle včetně APT (pokročilé přetrvávající útoky), tvrdí Ruggero Contu, šéf výzkumu v Gartneru.

Tato změna pojetí napadání podle něj organizacím ukázala, kde jsou v jejich zabezpečovací architektuře nedostatky či kde tradiční pojetí obrany už nepostačuje, a donutilo je to přezkoumat své strategie v této oblasti a více zainvestovat do bezpečnostních technologií.

Co se týče jednotlivých dodavatelů, na prvních dvou místech zůstávají stejné firmy – Symantec, respektive McAfee. Na třetím místě ale dochází ke změně, když dosud třetí Trend Micro klesá až za IBM, jehož prodeje se vloni zvýšily o pětinu (na rozdíl od Trend Micro, jež naopak hlásí pokles obratu o více než 5 %).

Podle analytiků je to poprvé, kdy se do první trojky žebříčku dostala firma, která není specialistou pouze na bezpečnostní systémy. Za pozornost stojí i fakt, že prvních pět dodavatelů získalo téměř 43 procent veškerých příjmů.

Tři největší regiony – Severní Amerika, západní Evropa a rozvinutá Asie/pacifický region – představují 83 % trhu, avšak růst v nich byl jen 4%, což je o jeden procentní bod méně než v případě celého trhu. Je tedy zjevné, že ostatní regiony v průměru rostly výrazně rychleji.

Podle analytiků je to způsobené tím, že rozvinuté trhy jsou už celkem saturované, což vede ke snižování cen, a také u nich převládá ostřejší konkurenční boj.

Globální prodej bezpečnostního softwaru

Podíl výrobců podle dosaženého obratu, rok 2013

příloha_ovladnete_sva_data

Symantec
18,7 %
McAfee
8,7 %
IBM
5,7 %
Trend Micro
5,6 %
EMC/RSA
3,8 %
ostatní
57,5 %

Zdroj: Gartner, květen 2014

 

Byl pro vás článek přínosný?