Hlavní navigace

Bezpečnostní záplaty půjde instalovat i do vypnutých notebooků

5. 11. 2008

Sdílet

Do karty mohou být v libovolném okamžiku odeslány nejnovější patche či jiné bezpečnostní aktualizace, a v době, kdy si uživatel notebook zapne, se do něj okamžitě nainstalují. Karta může také prozkoumat, jaké aplikace jsou na příslušném počítači nahrány a v případě potřeby provést jejich pročištění, resp. vymazání.

Produkt, jenž umožní firmám, aby nabídly svým mobilním uživatelům ochranu notebooků přes 3G sítě s podporou technologie HSPA (High Speed Packet Access) i v případě, že jsou zařízení vypnutá, představila společnost Alcatel-Lucent. Jde o řešení OmniAccess 3500 Nonstop Laptop Guardian (NLG), jehož základ tvoří PC Card napájená vlastní baterií.
„Náš produkt obsahuje také procesor, paměť i operační systém, což IT administrátorům dovoluje komunikovat s kartou kdykoliv – tedy i v době, kdy není přenosný počítač aktivní,“ říká Peter Tebbutt, marketingový ředitel firmy Alcatel-Lucent, a dodává: „Například do karty mohou být v libovolném okamžiku odeslány nejnovější patche či jiné bezpečnostní aktualizace, a v době, kdy si uživatel notebook zapne, se do něj okamžitě nainstalují. Navíc zmíněná karta může prozkoumat, jaké aplikace jsou na příslušném počítači nahrány a v případě potřeby provést jejich pročištění, resp. vymazání.“
Komunikace IT pracovníků v PC se přitom nemusí omezovat pouze přes modem HSPA – pokud je k dispozici Wi-Fi nebo ethernetové připojení, je možné použít i to.
Pro další zvýšení bezpečnosti se Alcatel-Lucent spojil ještě s dodavatelem bezpečnostního softwaru, firmou McAfee, a vytvořil balíček kombinující zmíněnou PC Card a šifrovací program McAfee Endpoint. „Klíče pro šifrování jsou uchovány přímo na kartě, takže pokud ji uživatel z notebooku vyjme, veškerá data se mohou stát nečitelnými,“ dodává Tebbutt.
Takto koncipovanou správu notebooků jako vlastní službu už ohlásil například maďarský Magyar Telekom. Výrobce předpokládá, že karta bude stát okolo 250 dolarů.

Viz také:
Notebooky mizí na letištích závratnou rychlostí
Na Princetonské univerzitě ukázali, že šifrování data v notebooku neochrání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku