Hlavní navigace

Bilý iPhone 4 způsobil další nákupní mánii

29. 4. 2011

Sdílet

 Autor:
Apple včera začal prodávat dlouho očekávaný bílý model svého smartphonu iPhone 4. Proč přichází tak pozdě?

Uvedení bílé verze smartphonu iPhone 4 bylo odloženo o celých devět měsíců. Důvodem byla podle Applu nutnost vyřešit více problémů, jako např. potíže s fotoaparátem či ochranu bílého přístroje před UV zářením. Zda byly opraveny i potíže s anténou, nechvalně známé z původního modelu iPhone 4, není dosud známo, Apple na toto téma nic bližšího nesdělil.

Bílá verze iPhone 4 je v prodeji od včerejška ve 28 zemích a opět způsobila mezi fanoušky pravou mánii. A to i přesto, že se jedná o hardwarovou výbavou shodný model s rok starou verzí, která bude příchodem modelu iPhone 5 již prakticky zastaralá. Ale jak je vidět, vlastnit bílý iPhone dává některým uživatelům pocit exkluzivity.

Například v Číně, která je nejrychleji rostoucím trhem pro přístroje iPhone (jen za loňský rok zde došlo podle Applu k meziročnímu nárůstu prodejů o 250 %), se před obchody utvořily dlouhé fronty stovek zájemců – viz foto. Ti na dotaz, proč mají zájem o bílou verzi iPhonu, obvykle odpovídali ve stylu, že nemají rádi černou a proto si dříve přístroj nekoupili. Např. 22letá Berry Li si myslí, že bílá barva dává uživatelům pocit, že jsou mladší. 19letý student Chen Zhi je pak přesvědčen, že bílá je oblíbená obzvlášť u žen a chce bílý iPhone proto darovat svojí přítelkyni. 35letá Annie Zhang to potvrzuje slovy, že prostě nemá ráda černou.

Podobná situace se konala i v dalších částech světa. V každém případě Apple již chystá nástupce iPhone 4, i když jeho uvedení se pravděpodobně opozdí. Ten by měl disponovat dvoujádrovým procesorem, podobně jako iPad 2, podporou bezkontaktních plateb za využití technologie NFC, operačním systémem iOS5 a hovoří se také o čtyřpalcovém displeji. K dispozici by měla být verze s podporou GSM i CDMA. Více najdete v článku iPhone 5 se prý výrazně opozdí, na vině je Japonsko.

příloha_ovladnete_sva_data

 

iphone prodej

Byl pro vás článek přínosný?