Hlavní navigace

Bioelektronika by se mohla vyrábět z melaninu

23. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Melanin je jedním z mála polovodičů, které se přirozeně vyskytují i v živých organismech.

Melalin je známé a v přírodě rozšířené barvivo (tmavý pigment) – najdeme ho stejně tak v lidské kůže jako v „inkoustu“ chobotnic. Nyní by mohl najít uplatnění i v biokompatibilní elektronice.

Profesor Paul Meredith z University of Queensland a jeho kolegové si totiž všimli zajímavých elektrických vlastností melaninu – je to polovodič. Většina současných polovodičů jsou anorganické látky, organické polovodiče bývají uměle připravovány a v živých organismech je prakticky nenajdeme.
Melanin by mohl živou tkáň s elektronikou propojovat i kvůli další své vlastnosti. V elektronice se elektrický proud realizuje jako pohyb elektronů, živé organismy k tomu naopak používají kladně nabité ionty (vodík, sodík, draslík...). (Polo)vodivost melaninu je založena na obou těchto mechanismech. Díky tomu je melanin ideálním kandidátem na rozhraní - „cyberware“. Elektronika založená na melaninu by nepracovala s žádnými toxickými látkami a mohla by se bez speciálních úprav používat i jako implantát či senzor uvnitř lidského těla. Melanin se odvozuje od běžné aminokyseliny tryptofanu a jeho umělá výroba by mj. měla být i levná.
Příslušná studie byla publikována v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

O jiné metodě propojení systémů s proudem elektronů a vodíkových iontů viz např. také článek První protonový tranzistor. Zajímavá shoda okolností je, že i v tomto případě byla použita látka (chitosan) vyskytující se mj. v tělech hlavonožců.

příloha_ovladnete_sva_data

 

 Zdroj: Phys.org

Byl pro vás článek přínosný?