Hlavní navigace

Bitva o Flash: Adobe eskaluje svůj spor s Applem

15. 5. 2010

Sdílet

V reakci na nevybíravou kritiku technologie Flash společností Apple spustilo Adobe internetovou kampaň a jejím zakladatelům pak poslalo otevřený dopis.

V dopise, napsaném spoluzakladateli společnosti Adobe Systems Chuckem Geschkem a Johnem Warnockem, je sice slovo Apple použité pouze jednou, nicméně je zcela očividné, že jde o reakci na nedávné prohlášení Steva Jobse. Podle obou předních představitelů firmy je Adobe účastníkem otevřeného trhu a používání jeho oblíbených produktů - formátu PDF a technologie Flash - by tak mělo zůstat svobodnou volbou každého uživatele.

„Věříme, že by Apple tímto opozičním přístupem mohl narušit další vývojovou fázi webu. Fázi, ve které je počet mobilních zařízení větší než počet počítačů, ve které každý může publikovat a ve které je obsah přístupný kdekoliv a kdykoliv," uvádí se v dopise. Na svých oficiálních stránkách pak Adobe zveřejnilo zprávu s titulkem "Milujeme možnost volby", ve které tvrdí, že základem podnikání Adobe je otevřenost a zároveň spustila i stejnojmennou internetovou kampaň.

Geschke a Warnock v dopise také nepřímo kritizovali rozhodnutí Applu zakázat distribuci produktů vytvořených za použití nástrojů Adobe v App Store, internetovém obchodu pro uživatele přístrojů iPhone, iPod Touch a iPad. „Myslíme si, že by spotřebitelé měli mít možnost volného přístupu ke svým oblíbeným aplikacím. Bez ohledu na to, jaký používají počítač nebo prohlížeč. Žádná společnost by vám neměla přikazovat, co a jak můžete vytvářet či co si můžete prohlížet na webu."

Přestože je situace mezi Adobe a Applem vyostřená již delší dobu, poslední kapkou pro Adobe byla nedávná změna licenčních podmínek sady vývojářškých nástrojů (SDK) od Applu. Adobe obvinil Apple ze snahy o vytvoření uzavřených platforem.

Byl pro vás článek přínosný?