Hlavní navigace

BlackBerry chystá řadu novinek

13. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Research In Motion (RIM) se snaží ze všech sil zachránit svou vlajkovou loď – mobilní platformu BlackBerry.

RIM se v současnosti potýká s rostoucím nezájmem trhu, klesající loajalitou stávajících zákazníků a silnou konkurencí hned tří velkých firem – Apple, Google a Microsoft. Zatím se ale stále ještě drží a dále se snaží zaujmout co nejvíc zákazníků. Pro nadcházející období připravila RIM hned několik zajímavých novinek.

Aktualizace OS BlackBerry 7.1 pro telefony řady 7
RIM začátkem tohoto roku oznámila, že v dohledné době začne distribuovat prostřednictvím mobilních operátorů aktualizaci operačního systému 7.1. To může udržet stávající zákazníky používající BlackBerry 7, protože přináší mnoho vylepšení. Například podporu protokolů NFC a BlackBerry Tag. Mobilní hotspot může přeměnit telefon na přenosný přístupový bod Wi-Fi. Podpora internetové telefonie v případě připojení smartphonu k Wi-Fi může snížit náklady na telefonní hovory. Nová verze BlackBerry Traffic nabízí přesnější navigaci, která je již použitelná v běžném provozu. Některé zařízení by mohla využít režim úspory baterií, který prodlužuje dobu mezi jednotlivými nabitími baterie.

BlackBerry PlayBook 2.0
Kromě chytrých telefonů je plánován i upgrade systému tabletů BlackBerry PlayBook 2.0. Mělo by k němu dojít v průběhu února a jednou ze zajímavých aplikací bude Android Player, který umožní spouštět v tabletech některé aplikace určené pro OS Android. Další novinkou je podpora osobní správy informací, díky které bude mít uživatel přístup k e-mailu, kontaktů, kalendáři i dalším informacím bez nutnosti používat software BlackBerry Bridge. Aplikace Print to Go umožní bezdrátové připojení ke kompatibilním tiskárnám v blízkém okolí. Další funkce umožní jednoduchý přístup k souborům a dalším údajům uloženým v telefonu nebo jiném tabletu BlackBerry. Tablet bude možno ovládat pomocí telefonu – text bude možno v tabletu zadávat pomocí klávesnice telefonu.

Chystaná řada BlackBerry 10
RIM toho prozatím o chystaném operačním systému příliš neprozradil, kromě toho, že je – obdobně jako systém tabletu PlayBook – postaven na základech systému QNX. Proto je možno očekávat podobné funkce, jaké nabízí OS pro tablety, například Android Player. To by mohlo pomoci udržet uživatele, kterým chybí možnost instalovat rozšíření podle aktuální potřeby. První telefony s tímto OS by měly být podle RIM k dispozici koncem letošního roku, hlavní vlnu můžeme čekat na začátku roku příštího. Další podrobnosti budou podle očekávání zveřejněny na konferenci BlackBerry World 2012, která proběhne v květnu.

Byl pro vás článek přínosný?