Hlavní navigace

Blockchain jako služba, nově i od Amazonu

8. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Amazon chce nabízet v korporátním prostředí blockchain jako službu. Firma Amazon Web Services se tak zařazuje mezi poskytovatele BaaS (blockchain-as-a-service), po bok IBM, HP, Microsoftu, Oraclu či SAP.

Výše uvedené společnosti začaly zkušebně BaaS nabízet v reakci na rostoucí význam DLT bez toho, aby riskovaly větší výdaje, a také na nedostatek vnitropodnikových blockchain vývojářů. Přestože BaaS od Amazonu působí jen jako další nástroj portfolia AWS, fungováním se bude od jiných cloudových služeb lišit.

Amazon svůj BaaS bude nabízet prostřednictvím cloudové služby Kaleido z portfolia partnerské společnosti ConsenSys, přičemž z Kaleida se tak stane vůbec první blockchainová SaaS u AWS.

„Jestliže se blockchain nestane výrazně snáz využitelný, společnosti budou muset stáhnout své investice a rozvoj jeho potenciálu se výrazně zpomalí,“ říká Steve Cerveny, tvůrce Kaleida. „Proto jsme Kaleido navrhli za účelem zjednodušení celého procesu.“ Kdy bude jejich novinka k dispozici však zatím ani jedna z firem neuvedla.

Podle průzkumu společnosti Gartner se blockchain nachází stále v hype fázi a společnosti jsou zatím v jeho osvojování opatrné. Podle oslovených vedoucích pracovníků pouze 1% nějakým způsobem s blockchainem pracovalo či pracuje, jen 8% jej chce v dohledné budoucnosti testovat. Naopak 77% jich o technologii neprojevilo žádný zájem.

„V prvé řadě je zásadní pochopit, co blockchain je a k čemu se dá využít,“ říká David Furlonger ze společnosti Gartner a varuje před uspěchaným přijetím, které může vést k investičním ztrátám. „Není to jen o tom najít kvalifikované odborníky, ale najít jich dost, aby zvládli s rozvojem blockchainu držet krok. Ti přitom můžou být s ohledem na nekonvenčnost a liberálnost blockchainové vývojářské komunity opatrní.“

Vzhledem k novosti blockchainu, jeví se BaaS jako atraktivní řešení a poskytovatelé nabízejí technologii, ale také poradenství. Jedním z prvních se stal v roce 2015 Microsoft, který BaaS nabídl na cloudové platformě Azure, otevřené řadě nejrůznějších protokolů. Několik pilotních BaaS projektů rozjelo také IBM, mimo jiné v oblasti finančních služeb. Amazon má však navzdory konkurenci dle odborníků velkou šanci na úspěch, už jen kvůli rozšíření AWS cloudových služeb, jak mezi vývojáři tak mezi firmami.

příloha_ovladnete_sva_data

„Kdybych dnes zakládal softwarovou společnost, nakoupil bych servery a zřídil vlastní serverovnu? Ne, využil bych služeb Amazonu,“ komentuje Michael Fauscette ze specializovaného webu G2 Crowd. „Takhle dnes uvažuje většina vývojářů.“

Dle něj však nabízení BaaS jde v rozporu s jednou z nejatraktivnějších vlastností blockchainu, a to schopnosti odstranit z procesu prostředníky a hranice. Jde prý však o výzvu, která by neměla být nepřekonatelná.

Byl pro vás článek přínosný?