Hlavní navigace

Blockchainových expertů je nedostatek, poptávka je obrovská

9. 4. 2019

Sdílet

 Autor: © phive2015 - Adobe Stock
Průzkum společnosti Janco Associates ukázal, že řada blockchainových pracovních pozic zůstává nezaplněna: kvalifikovaných odborníků zkrátka není dost.

Podobně jako na dalších IT pozicích, ani raketově rostoucí blockchain nemá dostatek profesionálů. Vysoká je přitom nejen poptávka, ale i platy, potvrzují data Janco Associates.

„Během prvních 3 měsíců roku 2019 vzniklo 20 600 nových IT pracovních pozic, trh je hodně napnutý,“ popsal CEO firmy Victor Janulaitis. „Odborníci schází, některé projekty se pozdrží vlivem nedostatku zaměstnanců. Řada ERP a blockchainových pozic zůstává nezaplněna a některé firmy zaznamenávají častější odchod pracovníků za lepším.“

Janco Associates však potvrzuje, že se situace ani zdaleka netýká jen blockchainu, jde také kupříkladu o programátory nebo obchodní analytiky všeho druhu, kterých není dost.

Blockchain si však prochází zářivým obdobím. Podle předpovědí firmy vznikne v roce 2019 celkem 96 000 nových IT pracovních pozic, a z toho celých 5 až 8 % bude blockchainových. Jedná se o jedno z nejrychleji rostoucích povolání, které u firem trhá rekordy v oblibě. Přesto však zatím není snadné najít opravdu významné, hmatatelné výsledky na blockchainu založených technologií.

příloha_ovladnete_sva_data

Letos už by se však, po pilotních projektech z minulého roku, konečně měly velké a úspěšné služby objevit. Pokud ne, mohla by blockchainová hysterie zase rychle pominout.

Nejvíce mají o blockchainové vývojáře zájem v oblasti IT a souvisejících služeb, počítačového softwaru a internetových společností.

Byl pro vás článek přínosný?