Hlavní navigace

BlueStacks umožní spuštění aplikací pro Android ve Windows RT

8. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Bluestacks
Rozjetý startup, který vytvořil software umožňující spouštění aplikací pro Android na platformách PC a Mac, zřejmě uvažuje o verzi pro Windows RT.

BlueStacks je startup, který na sebe strhnul pozornost na výstavě Computex 2011, když předvedl tablet pracující s Windows 7 s podporou aplikací pro Android, pomocí emulátoru App Player. Od té doby byly pro volné stažení postupně uvedeny beta verze App playeru pro Windows a alfa verze pro OS X.

Existence podobného produktu pro Windows RT by znamenala, že by více než 700 000 aplikací pro Android mohlo běžet v zařízeních, jako jsou tablety Surface RT od Microsoftu, které jsou založené na verzi Windows navrhnutých pro procesory ARM. Vzhledem k tomu, že zařízení Android i Windows RT jsou založena na stejné rodině procesorů, neexistuje zřejmě žádná technologická překážka, která by ohrozila jeho rychlý vývoj.

Záměry společnosti BlueStacks ohledně platformy RT unikly jednomu ze zaměstnanců na diskusním foru před měsícem bez většího povšimnutí veřejnosti. To se změnilo tento týden, když produkty BlueStacks překonaly 5 milionů stažení. Tento počet přitom zahrnuje pouze přímo stažené aplikace, je k nim třeba přičíst více než 100 milionů zařízení od partnerů OEM jako Asus nebo AMD, které aplikace BlueStacks přidávají k výchozím balíkům instalací.

Zatímco uživatelé platformy RT by nepochybně uvítali rozšíření dostupného množství aplikací ve Windows Store (nyní cca 20 000), nemusí to nutně platit i o společnosti Microsoft. Ta je podle názoru rozšířeného mezi vývojáři natolik striktní ohledně svých zařízení a nových platforem, že může pomocí Windows Defenderu blokovat jakoukoli aplikaci pro Android, pokud by tedy vůbec souhlasila s možností stahovat produkty BlueStacks z Windows Store.

Neochota Microsoftu má své důvody. Společnost se především snaží o vytvoření vlastní komunity vývojářů, která by vytvářela originální aplikace přímo pro její operační systémy. Navíc, bezpečnostní pověst aplikací pro Android není zrovna nejlepší a Microsoft by mohl značně ohrozit svůj pracně budovaný ekosystém. Chce se zbavit nálepky výrobce nezabezpečených systémů, kterou v minulosti obdržel za Windows Vista.

Již dnes je ale zřejmé, že by zájem o řešení umožňující spouštění aplikací pro Android ve Windows RT byl enormní. Stačí se podívat na Windows 8, jejichž premiéra se odehrála bez významnějšího počtu dostupných nativních aplikací a hladoví uživatelé se vrhli na BlueStacks pro PC jako jednoduchou nápravu. Jak říká vicepresident marketingu firmy BlueStacks Rosen Sharma: „Po startu Windows 8 jsme viděli masivní nárůst stažení. Pokud vlastníte zařízení s Windows a s Androidem, koupíte si aplikaci ve Windows 8 Store nebo v Google Play? Odpověď je jednoduchá, s BlueStacks není problém software koupit jen jednou, podle vlastní volby a bude fungovat v obou zařízeních.“

Byl pro vás článek přínosný?