Hlavní navigace

Bojíte se, že vás v práci nahradí umělá inteligence? Možné to je

24. 6. 2016

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Posuny v oblasti robotiky způsobují rozruch nejen technologický a etický, ale i ekonomický, a to především ve Spojených státech. Roboti však nejen některá pracovní místa obsadí, ale i vytvoří nová, či promění jejich podobu. Podívejme se, jak se bude vyvíjet pracovní trh s nástupem prvních robotů.

Budoucnost v tomto ohledu nevypadá až tak temně.

Zpráva od analytické společnost Forrester Research předpovídá, že umělá inteligence jako taková, ať už ve formě robotů, automatizace, chytrých zařízení či systému strojového učení, obsadí 7 % pracovních pozic v USA do roku 2025. Číslo však zahrnuje i další faktory, neboť celkově tuší nahrazení člověka strojem až u 16 % pracovních pozic, avšak také vytvoření 9 % nových.

Taková čísla mohou posílit obavy zaměstnanců, kteří potřebují dovolené či drahé zdravotní pojištění, z nahrazení umělou inteligencí, která dovolenou nepotřebuje, a zdravotní neduhy ji také příliš netrápí.

Je však dobré se na věc podívat i z jiného pohledu.

Analytici Craig LeClair a J.P. Gownder, oba analytici z Forresteru, kteří jsou za zprávu zodpovědní, uvnitř poznamenávají, že robotika sice nahradí lidské pracovníky v jejich oborech, ale také vytvoří nová a zajímavější pracovní místa.

Na 13,9 milionů pracovních míst bude, dle studie, nově vytvořeno právě díky chytrým technologiím, a to jen během příštích devíti letech.

„Kognitivní éra vytvoří nová pracovní místa, jako je specialista na monitoring robotů, datový vědec, specialista na automatizaci a správce obsahu,“ píší analytici. „Ale transformace existujících pracovních pozic bude ještě dramatičtější. Způsobí ji změna procesu tak, aby využíval kognitivní podporu – např. přesunutím práce, související se zadáváním dat, z nižších pozic k analytikům, či na zákazníky orientovaným pracovníkům na vyšších pozicích.“

Analytici také vyzdvihli časovou úsporu: Takový Watson od IBM, což je kognitivní platforma, může výrazně snížit dobu, kterou datoví analytici potřebují na „schroustání“ dat. To zároveň znamená, že tito datoví analytici by se mohli více soustředit na náročnější a důležitější práci, jako je analýza výsledků.

Odstraněním nutnosti zabývat se obyčejnými úkoly a zajištěním zajímavější práce pro zaměstnance by se mohla zvýšit jak pracovní morálka, tak odhodlání pracovníků ve firmách zůstat, píše se ve zprávě.

Studie si také všímá, že využití robotiky k základním činnostem dá lidským zaměstnancům více času na to věnovat se přímo zákazníkům, kteří jsou stále časteji přehlceni množstvím informací, získaných z aplikací, sociálních médií nebo třeba emailových kampaní.

„Někteří pracovníci budou i nadále ztrácet pozice kvůli kognitivním systémům, ale pomaleji, než se část z nich domnívá. Objevili jsme však, že proměna podstaty pracovních míst je významnější, než jejich ztráta,“ popisují LeClair a Gownder.

Která pracovní místa se obejdou bez lidského faktoru jako první?

Podle agentury Forrester to budou administrativní a pomocné síly, které budou „nejrychleji nahrazovány“, s největším propadem pracovních míst v těchto oblastech během příštích čtyř let.

Prodejci a podobná místa zřejmě budou také postiženi robotizací.

příloha_ovladnete_sva_data

Místa, která však vyžadují jistou profesní specializaci, vysoké oborové znalosti a kreativní myšlení, příliš zasaženy nebudou. Jedná se např. o lékaře a pracovníky v oblasti finančnictví či managementu.

Studie podporuje názor některých počítačových vědců a výzkumníků umělé inteligence, kteří mluví o větší spolupráci mezi lidmi a roboty. S nástupem chytrých systémů a robotiky jako takové budou možná stroje v budoucnu lidem pomáhat v jejich práci ještě výrazněji, než dosud.

Byl pro vás článek přínosný?