Hlavní navigace

Bolí vás u počítače záda? Přinášíme rady, jak se problémů zbavit

4. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Rehabilitační ústav Br.n.Orl.
Stále více lidí tráví převážnou část pracovní doby, ale i volného času, nad počítačem či tabletem. A brzy se u nich začnou projevovat bolesti, typické právě pro tuto činnost. Jak tomu zabránit?

Podle výzkumů téměř 90 % těch, kteří většinu dne sedí u počítače, občas trpí bolestmi šíje nebo zad, časté jsou i problémy se svaly a úpony na rukou.

O příčinách i prevenci těchto problémů hovoří primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová, která se léčbou pohybového aparátu dlouhodobě zabývá.

I když je možné jmenovat určité zdravotní problémy, které jsou s prací na počítači spojovány, příčinou většiny těchto „počítačových chorob“ je dlouhodobé sezení, často téměř ve stejné poloze, a dále neergonomické uspořádání pracoviště.

Pozor bychom si měli rozhodně dávat na to, jak u počítače sedíme, jak pracujeme s klávesnicí a myší, jak je nastavený monitor a podobně.

Další chybou může být, že neměníme svou polohu a neděláme si krátké přestávky. Trávení dlouhého času v jedné strnulé pozici přetěžuje náš pohybový aparát.

 

Obvyklé potíže

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů.

Obtíže se mohou zhoršovat, můžeme pociťovat bolest, brnění a necitlivost horních končetin. Objevuje se často bolestivost celé páteře až po bederní páteř. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy.

Prevence zdravotních problémů souvisejících s počítačem může pomoci předejít mnohdy i chronickým potížím. Je nezbytné zajistit si vhodnou pracovní židli a dbát na uspořádání pracoviště tak, abychom mohli sedět správně a bez většího přetížení a nemuseli se hrbit. Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve.

Tento posed je spíše typický pro muže a ženám občas dělá problémy, proto je ze začátku potřeba si na to opravdu zvyknout a nedávat nohy přes sebe. Kotníky, kolena a kyčle by měly ideálně svírat pravý úhel.

K tomu nám pomůže správný výběr židle, která by měla být co nejvíce nastavitelná. Tělo držíme pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu a podepřít si tělo tak, aby si svaly odpočaly. Při práci na počítači si dělejte si přestávky nejen na protažení a uvolnění těla, ale také rukou.

Specifický způsob cvičení

Nejen páteři ulevíte, když si během pracovního dne uděláte krátké přestávky na protažení (ať už za počítačem nebo jinde). Můžete provádět libovolné cviky s metodou Infinity ve stoje i přímo na židli.

Tato metoda má jednoduchý princip, ale současně i velké množství variací. Cvičení je založeno na zlepšení stability těla, zároveň klade důraz na uvolnění, protažení a posílení celého pohybového ústrojí. Učí pacienty koordinovat, vnímat, ovládat a kontrolovat své tělo.

Velmi relaxačně působí protažení zad s postupným předklonem i se záklonem a propnutými paženi, které pohybem opisují tvar symbolu nekonečna – ležaté osmičky, který se přenáší na celé tělo. Podobný cvik lze provádět i s různými částmi těla (hlava, ramena, pánev, atd.). Cviky vycházejí vždy z centra těla, které je zároveň středem ležaté osmičky. Pohyb by měl být pomalý a plynulý, vyvarujte se trhavých pohybů.

Uspořádání pracoviště

Při správně nastavené výšce židle i stolu bychom měli mít v loktech ideálně pravý úhel, ramena a paže by měly být uvolněné, nesmíme se hrbit a předklánět. Klávesnice by neměla být od hrany stolu vzdálena více než asi deset centimetrů, podle délky předloktí.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud se předkláníme a natahujeme, může nás bolet krční páteř a docházet k přetěžování šíje a horních končetin. Vhodná je také židle s loketními opěrkami, které jsou přirozeným pokračováním stolu.

Výška očí by měla být asi zhruba stejně vysoko jako střed monitoru. Monitor je vzdálen asi na délku natažené paže. Počítačová myš by měla být akorát na velikost vaší dlaně, tvarem přizpůsobená tak, aby zápěstí i předloktí bylo v přirozené pozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku