Hlavní navigace

Broadcom průkopníkem superrychlého Wi-Fi 802.11ac

12. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Eray - Fotolia.com
Nový Wi-Fi standard IEEE 802.11ac slibuje maximální rychlosti přes 1 Gb/s. První produkty na něm postavené by pak měly přijít již v příštím roce.

Rahul Patel, viceprezident mobilní a bezdrátové divize Broadcomu, je přesvědčen, že půjde o výrazný krok kupředu oproti současným technologiím a očekává rychlé nasazování nového standardu do praxe. Broadcom patří mezi průkopníky v této oblasti a plánuje nový standard využít pro řadu zařízení, včetně mobilních telefonů, podnikových switchů, komponent do sítí mobilních operátorů či do domácích síťových zařízení. Využití by ale měl najít například pro lepší bezdrátovou konektivitu automobilů, neboť jejich výrobci stále častěji hledají vhodné řešení pro připojení automobilů k internetu.

Standard IEEE 802.11ac se podle Patela může stát alternativou i k Wireless HDMI, které je sice rychlejší, ale příliš drahé pro široké nasazení a současně i komplementem k bezdrátové technologii WiGig od sdružení Wireless Gigabit Alliance. Ta sice slibuje teoretickou rychlost až 7 Gb/s, avšak je pro nejvyšší rychlosti poměrně značně omezena vzdáleností.

Standard IEEE 802.11ac ještě není stále dokončen a tak podobně jako v případě IEEE 802.11n budou na trh uváděny přístroje podporující jen jeho dosavadní drafty s možnou budoucí aktualizací na finální verzi.

Nová technologie využívá více antén, širší pásmo (80 nebo 160 MHz) a technologii formování vln pro směrové vysílání a přenášení signálu a teoreticky by mohla dosáhnout až rychlosti 1,3 Gb/s. Bude také pracovat již jen na frekvenci 5 GHz a dojde tak k opuštění již poměrně zahlcené frekvence 2,4 GHz . 802.11ac má mít také delší dosah a lepší prostupnost přes zdi než současné technologie Wi-Fi. To by mělo pomoci lépe pokrýt prostředí kanceláří firem, velkých výrobních prostor i domácností a mělo by se jednat o výrazný posun kupředu oproti dnešnímu Wi-Fi standardu 802.11n, který má teoretický rychlostní strop na 300 Mb/s.

Požadavky na rychlejší bezdrátové Wi-Fi přenosy se objevují spolu se zvyšujícími se objemy přenášených dat, zejména pak společně se stále větší multimediálností internetového obsahu.

Byl pro vás článek přínosný?