Hlavní navigace

Brýle na hubnutí

10. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © boy2006 - Fotolia.com
Dobrovolníci dostávali do brýlí deformovaný obraz: „zvetšené“, respektive „zmenšené“ sušenky, které měli na misce před sebou. V prvním případě jedli oproti normálnímu vzorku opravdu méně, ve druhém více.

Kuriózní metodu hubnutí představili vědci z Tokijské univerzity. Využívá se při ní rozšířená (augmentovaná) realita.
Konkrétně vše funguje tak, že kamerka snímá obraz, který se pak uživateli promítá do brýlí, ať už jde o Google Glass nebo jiný model na obdobném principu. Kamera, respektive zobrazovací software, ale přitom provede zkreslení. Z titulku už je jasné, k čemu to celé má sloužit.

Působí to poněkud bláznivě, ale prý to funguje. Dobrovolníci takto dostávali do brýlí „zvetšené“, respektive „zmenšené“ sušenky, které měli na misce před sebou. V prvním případě jedli oproti normálnímu vzorku opravdu méně, ve druhém více.
Pak se kromě zraku mátl i čich a přidala se ještě vůně jahod a čokolády. Lidé měli v tom případě pocit, že obyčejné sušenky mají i příslušnou příchuť...
Japonsko, kde se výzkum uskutečnil, samotné brýle na hubnutí mimochodem moc nepotřebuje; ve srovnání s ostatními bohatými zeměmi zde není obezita příliš rozšířená.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: The Register

Poznámky:
- Jak by se takhle hublo v praxi? Měnila by se velikost jen jídla, systém by rozpoznával obraz a poznal, kdy má začít s deformací? Ale spoléhali byste na to? Kdyby se naopak zvětšovaly všechny předměty, bylo by to nepohodlné. A brát si brýlejen  speciálně před jídlem, to také působí trochu padlé na hlavu...?
- Kde mají tyto triky své hranice? Dalo by se třeba někomu, kdo jí bůček a zeleninový salát, namluvit, že poměr obou potravin je jiný než ve skutečnosti? Ještě brutálnější varianta – třeba při konzumaci nezdravých potravin by brýle zobrazovaly, jak z buřtu vyrůstají červi? (Nabízí se i verze hacknutí systému, kdy někomu budete kazit jeho oblíbené jídlo, nebo ho zkusíte nechat ujíst k smrti, protože na talíři bude před ním vše skoro mizet?)

Byl pro vás článek přínosný?