Hlavní navigace

BSA chce placené informátory, nabízí jim až miliardu korun

15. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © Feng Yu - Fotolia.com
Až desetinu z celkové výše odškodnění mohou získat takzvaní lovci pirátů. Mají se zaměřovat především na menší firmy.

Organizace BSA spustila kampaň na nábor placených „lovců“ pirátů: „Odměna za ohlášení pirátů aneb Nahlášení pirátství odměníme až 300 tisíci korunami.“ Podle textu kampaně oznamovatel částku obdrží až v okamžiku úspěšného vyřešení případu, tedy po zaplacení náhrady škody.

Kampaň probíhá na Facebooku v průběhu dubna a května a zaměřená je na věkovou skupinu 25–45 let, převážně osoby se zájmem o techniku, pracující ve středně velkých firmách ve větších městech.

Kampaň vychází z konceptu odměn pro oznamovatele korupce. Jejím cílem je podle BSA získat více informací o firmách užívající nelicencovaný software v řádech stovek tisíc až milionů korun.

Odměny mají motivovat oznamovatele ke spolupráci při dokazování trestné činnosti. „Kompenzují také čas a úsilí, které věnuje oznamovatel spolupráci na řešení případů pirátství, tedy při odhalování a prokazování porušování autorského práva k softwaru,“ dodává Hlaváč.

Obdobný protipirátský program BSA prý úspěšně už provozuje ve Velké Británii, Švédsku, v USA, Jižní Africe a nově i v Německu. Česká BSA odstartovala pilotní program v roce 2013 a získává v průměru několik oznámení týdně.

Podle BSA je téměř každý třetí program je nelicencovaný. Podle poslední analýzy se v Česku užívá pirátsky 34 % softwaru a softwarové firmy tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun, což ale některé studie zpochybňují  - třeba kvůli tomu, že ne každý pirát by si příslušný software koupil.

Poškození výrobci softwaru mohou požadovat odškodnění až ve výši trojnásobku původní ceny softwaru. „Mohou žádat náhradu nelicencovaného softwaru a navíc dvojnásobek této hodnoty jako formu odškodnění. V souhrnu tak potenciál odměn přesahuje miliardu korun,“ dodává Hlaváč.

příloha_ovladnete_sva_data

Firmy užívající nelegální software většinou podnikají v oblasti služeb, designu, inženýrství a architektury. Nejčastěji se nelegálně užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). BSA registruje nejvíce případů pirátství ve firmách, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců.

 

Byl pro vás článek přínosný?