Hlavní navigace

Budoucnost bezdrátových sítí podle Cisco

1. 12. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Cisco představila novou platformu Connected Mobile Experiences, která nabízí nové služby zaměřené na vyhodnocování polohy uživatele Wi-Fi sítě, analýzu získaných dat a vývoj souvisejících mobilních aplikací.

Společnost Cisco představila novou platformu Connected Mobile Experiences, která nabízí nové služby zaměřené na vyhodnocování polohy uživatele Wi-Fi sítě, analýzu získaných dat a vývoj souvisejících mobilních aplikací.

Podle názoru společnosti Cisco význam Wi-Fi roste v souvislosti s prudkým rozvojem mobilních zařízení. Wi-Fi sítě mohou částečně nahradit v oblasti datových přenosů tradiční sítě mobilních operátorů, a to zejména v místech, jako jsou letiště, hotely, obchody, stadiony nebo jiná veřejná místa.

Nová řešení Cisco umožní překonat dosavadní limity bezdrátových sítí a pomoci zajistit jejich provozovatelům nový zdroj příjmu. K tomu pomohou nové služby založené na vyhodnocování aktuální polohy zařízení, které uživateli poskytnou například rychlou navigaci v prostorách letiště, navrhnou personalizovanou prohlídkovou trasu v muzeu nebo usnadní nákupy v obchodě. Systém dokáže poskytnout analytická data o chování uživatelů, díky nimž lze třeba optimalizovat rozmístění personálu nebo vyhodnocovat nákupní zvyklosti zákazníků.

Podle studie Cisco Visual Networking Index (VNI) bude již v roce 2016 na světě 10 miliard připojených mobilních zařízení, která ročně vyprodukují 130 exabajtů dat – to odpovídá 33 miliardám DVD. Více než pětina těchto dat proteče přes Wi-Fi sítě, které tak pomohou snižovat zátěž tradičních mobilních sítí. Společnost Cisco dlouhodobě pracuje na tom, aby používání Wi-Fi bylo stejně snadné jako připojení do sítě mobilního operátora, a aby ekonomický model fungování bezdrátových sítí poskytoval jejich provozovatelům prostředky na jejich provoz a další rozvoj.

 

Technologie Wi-Fi hotspots 2.0 umožní snadnější připojení

Limitem stávajících Wi-Fi sítí je nutnost opakovaného přihlašování, zadávání vstupního hesla nebo výběru správné sítě. Všechna tato omezení odstraní nový standard Hotspot 2.0, jehož rozvoj iniciovalo Cisco spolu s dalšími předními firmami oboru v rámci organizace Wi-Fi Alliance. Wi-Fi sítě budované podle tohoto standardu mimo jiné zajistí:

  • Automatické připojení k Wi-Fi síti – mobilní zařízení samo vyhledá a automaticky vybere správnou síť, která je v daném místě dostupná.
  • Přístup bez nutnosti zadávání hesla – identifikace uživatele v síti bude založena například na informacích o SIM kartě, která je běžnou součástí dnešních mobilních zařízení.
  • Uživatel nebude muset zadávat žádná heslavysoký stupeň bezpečnosti – veškeré přenosy dat v bezdrátové síti budou automaticky šifrovány a uživatelům tak nehrozí možnost jejich zachycení jinou osobou.


Příklady nasazení nových Wi-Fi technologií Cisco - Letiště Kodaň

Analytickou platformu Cisco Mobile Experience s technologií Location Based Services využívá například letiště v Kodani. Konkrétně mu pomáhá zjišťovat pohyby lidí a optimalizovat vytížení personálu letiště či zvýšit bezpečnost. Navíc návštěvníci letiště mohou získat kromě připojení k internetu celou řadu dalších služeb a kratší čekací doby při odletu či příletu.

příloha_ovladnete_sva_data


Byl pro vás článek přínosný?