Hlavní navigace

Budoucnost patří hybridním diskům, tvrdí analytici

19. 3. 2011

Sdílet

Až polovina všech počítačů a notebooků bude podle expertů do roku 2016 používat hybridní úložné disky kombinující výhody flash pamětí a klasických harddisků.

Současnému trhu s počítači stále dominují pevné disky, které naprosto vyhovují potřebám běžných uživatelů - nabízejí dostatečný prostor za příznivou cenu. Zároveň ale roste i popularita velmi tichých a rychlých SSD disků osazených NAND flash čipy, jejichž úspěchu stojí v ceně pouze vysoké pořizovací náklady. Právě ty ale podle analytiků ještě dlouho neklesnou. Tom Coughlin, prezident společnosti Coughlin Associates, a Jim Handy, analytik z Objective Analysis, proto očekávají, že výrobci dají šanci jinému produktu, a sice hybridním diskům.

Harddiskům s flash pamětí podle nich patří budoucnost. Zlom má přijít v roce 2016, kdy bude hybridní disky používat až 53 procent všech desktopů a 25 procent notebooků. „NAND flash paměti, používané kromě SSD disků také v přístrojích iPhone a iPad, tvoří vítaný mezičlánek mezi harddisky a vysoce výkonnými paměťmi DRAM,“ vysvětlují Handy s Coughlinem. Spojení pevných disků a flash pamětí do jediného produktu výrobcům dovolí nabídnout výrazné výkonnostní zlepšení za stále přijatelnou cenu.

Hybridní disky se již používají například v datových centrech pro vysoce náročné výpočetní operace. Výrobou disků pro běžné počítače se nyní zabývají pouze v továrnách společnosti Seagate, podle analytiků se však postupně přidají i další známé značky. Zájem o nový typ disků lze také očekávat ze strany tabletových tvůrců. V roce 2016 mají tablety s hybridními disky představovat až 40 % trhu.

Byl pro vás článek přínosný?