Hlavní navigace

Bull spouští „zelený“ superpočítač

17. 6. 2009

Sdílet

Francouzská společnost Bull představila nový superpočítač bullx, který využívá služeb blade serverů a vodního chlazení, díky čemuž by měl být schopen většího výkonu a také větší šetrnosti k přírodě.

„Vše v systému bylo vybráno tak, aby to vyhovovalo požadavkům na vysoce výkonnou výpočetní techniku“ říká Fabio Gallo, viceprezident a zároveň i generální ředitel společnosti Bull Extreme Computing Solutions. Jedním z nejdůležitějších kritérií většiny zákazníků je podle Galla aplikační výkon, nicméně stále důležitější je podle něj i energetická účinnost.

Systém bullx je založen na serverech blade, jejichž použití je nejefektivnějším způsobem, jak vybudovat velkokapacitní paralelní systémy. „Ve srovnání se separovanými servery je u tohoto způsobu jednodušší instalace i celková údržba“, myslí si Galla.

Každý výpočetní blade v bullx systému je vybaven dvojicí čtyřjádrových procesorů Intel Xeon 5500, přičemž na jednom šasi může být instalováno až 18 bladů. Blady mezi sebou komunikují pomocí integrovaného Infiniband QDR (Quad Data Rate) přepínače, který podporuje až 40 Gbps. Do jednoho racku je pak možné umístit až šest šasi, přičemž počet racků v systému není omezený. „Pro získání výkonu o velikosti 1 petaflop - což je zároveň i výkon aktuálně největšího superpočítače na světě - potřebuje zákazník asi 100 racků“ uvádí Gallo parametry systému bullx.

Kromě výpočetních bladů systém obsahuje i tzv. blade akcelerátory, které využívají schopností grafických procesorů pro urychlení výpočtů s plovoucí řádovou čárkou. „Akcelerátory však nejsou pro každého, protože pro využití grafických procesorů musí být aplikace portovány a vyladěny“ upozorňuje Gallo. Na druhou stranu však prý není společností, které tento nástroj využijí, málo.

Další důležitou součástí produktu bullx je to, že všechny racky disponují vodním chladicím systémem, který je u všech konfigurací stejný. „Použití vodního chlazení je klíčové při vytváření energeticky-účinných výpočetních center. Tento způsob je o 75 procent efektivnější než chlazení pomocí proudícího vzduchu“ mluví o výhodách Gallo.

Bullx také přichází s integrovanou ochranou proti prudkému nárůstu elektrické energie. To znamená, že zákazníci nebudou muset používat nepřerušitelné zdroje napájení, které jsou pro datová centra méně energeticky účinné. Bullx poběží buďto pod systémem Red Hat Enterprise Linux nebo Windows HPC Server 2008 od Microsoftu. Náklady na pořízení a provoz bullx se liší v závislosti na celkové konfiguraci - od desítek tisíc až po několik miliónů eur.

Byl pro vás článek přínosný?