Hlavní navigace

BYOD v českých firmách: Vyšší efektivita, ale i finanční ztráty

24. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © AZP Worldwide - Fotolia.com
Nepovolené surfování, které se rozmáhá hlavně na vlastních zařízeních v práci, vyjde firmy na jednoho pracovníka i na tisíce korun měsíčně. Nejvíce se zneužívají sociální sítě, ale i on-line nákupy či sledování multimédií a zpravodajství.

Částka, kterou ročně vynaloží průměrná tuzemská firma za čas, kdy si zaměstnanec na internetu vyřizuje soukromé záležitosti, vzrostla za minulý rok o více než 1 300 Kč na 32 760 Kč. Vloni také vzrostl počet firem, ve kterých zaměstnanci dohánějí po večerech své pracovní resty - na 57 %.

Míra zneužívání pracovního času v tuzemských firmách za minulý rok celkově vzrostla v meziročním srovnání o dvě minuty na 52 minut denně. Nárůst času vynaloženého na soukromé aktivity a zábavu je způsoben tím, že zaměstnanci pro soukromé surfování na internetu stále více zneužívali mobilní zařízení typu tablet či chytrý mobilní telefon a že se prodlužuje pracovní den.

Z hlediska využívání pracovního času rok 2014 zaměstnavatelům přinesl dvě zprávy: jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá spočívá v tom, že u firemních počítačů, které ve značné míře podléhají kontrole monitorovacích programů, se zaměstnanci chovají čím dál „vzorněji“. Protichůdně ovšem působí tendence soukromého surfování na chytrých telefonech a tabletech, jež ve firmách podléhají menší míře kontroly,“ říká Martin Hnízdil, manažer společnosti truconneXion.

Promrhaná pracovní doba v přepočtu na průměrnou hrubou měsíční mzdu jednoho zaměstnance v roce 2014 je poměrně vysoká.  Zaměstnavatel za vyřizování soukromých záležitostí jednoho zaměstnance na firemních technologiích loni denně přišel o 130 Kč.

„Tyto částky vynaložily firmy na mzdových prostředcích, aniž by byly podloženy reálnou prací. Ročně je tato částka tedy o více než 7 500 Kč vyšší, než byl v loňském roce průměrný měsíční plat v České republice,“ shrnuje Hnízdil.

Během uplynulého roku nejvíce, o dvě minuty, podle Hnízdila vzrostl čas, který lidé v práci tráví na sociálních sítích, zejména Facebooku, na vzestupu bylo také on-line nakupování stejně jako sledování multimédií a zpravodajství, které se posunuly v žebříčku před on-line komunikátory.

 „Pokud vyřizování soukromých záležitostí denně nepřekročí dvacet minut, většina zaměstnavatelů je u svých podřízených zpravidla toleruje, pokud to není na úkor odevzdané práce,“ dodává Hnízdil.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Žebříček zneužívání pracovního času - denní průměr na zaměstnance v r. 2014

  1. Sociální sítě 14 min
  2. E-mail pro soukromé účely 11,5min
  3. On-line nakupování 8 min
  4. Zpravodajské portály a multimédia 7,5 min
  5. On-line komunikátory (ICQ, Skype) 7 min
  6. Hraní her 4 min

 Zdroj: truconneXion

Byl pro vás článek přínosný?