Hlavní navigace

Canalys Channels Forum 2019: Čína se stane lídrem v AI

16. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Fotolia © borispain69
CEO společnosti Canalys Steve Brazier přinesl na každoroční konferenci velmi zajímavou předpověď.

I přes katalánské protesty se letošní ročník Canalys Channels & Cybersecurity Forum koná v prosluněné Barceloně. Ani dočasná zdrženní na letišti El Prat de Llobregas nás nezastavily od účasti.

Na úvod 1. dne konference přinesl Steve Brazier, CEO celé firmy, významnou předpověď: Celní válka mezi USA a Čínou sice může oslabit čínskou ekonomiku, ale ve finále ji posílí technologicky. Tím, že se země bude muset stát technologickou nezávislou na Spojených státech totiž znamená, že vyvine vlastní technologie.

Mocný obr s vysokým potenciálem

V příštím desetiletí se tak asijská velmoc má stát lídrem v oblastech jako je kybernetická bezpečnost, cloud (Alibaba může vyprávět) a také v umělé inteligenci a technologiích jako je rozpoznávání obličeje.

Ač jde o odvážnou předpověď (Canalys s oblibou občasně zariskuje), je založena na realistických základech. Odhodlaná a ambiciózní pracovní síla, vzdělaná na dobrých školách a ochotná pracovat hodiny, které si Evropan ani Američan nepřipustí, může ve výsledku vyvážit některé nedostatky edukačního systému autoritářského státu. A ty, které nevyváží, dokáže umně převzít, jak čínské firmy mnohokrát dokázaly. Důsledkem tohoto systému je třeba také raketový vzestup Huawei, nehledě na to, že země může spoléhat na vlastní pracovní sílu.

Cloud24

Čína tak poroste, a její IT význam brzy přeroste. Co ale region EMEA, a potažmo tak Evropská unie a Česká republika? Přikloní se časem spíše k čínským firmám a technologiím, nebo se bude držet dlouhodobých partnerů v podobě Spojených států a vlastních, evropských korporací?

Toť otázky, na které nemá odpověď ještě ani Canalys.

Byl pro vás článek přínosný?