Hlavní navigace

Canonical chce na Ubuntu Edge vybrat 32 milionů dolarů

Sdílet

 Autor: © Tupungato - Fotolia.com
Společnost Canonical plánuje do roka vyrobit vlastní mobilní telefon Ubuntu Edge. Na jeho výrobu chce získat poměrně velké prostředky pomocí komunitního financování a zjistit tak, zda je o zařízení dostatečný zájem.

Cílem kampaně je během jednoho měsíce vybrat 32 milionů dolarů (631 milionů korun). Pokud se to Canonicalu podaří, bude to nejvyšší částka vybraná pomocí crowdfundingu.

Na serveru Indiegogo, kde kampaň probíhá, drží zatím rekord projekt Scandu Scoutt – obdoba zdravotního zařízení Tricoder ze seriálu StarTrek. Na Scandu Scoutt se vybraly téměř dva miliony dolarů. Na konkurenčním serveru Kickstarter se vybralo přes deset milionů dolarů na chytré hodinky Pebble.

Ubuntu EdgeBěhem prvního dne vybral Canonical 3 250 000 dolarů (64 milionů korun), pokud se ovšem do 21. srpna nepodaří vybrat celá částka, žádné finance nezíská a všechny peníze se vrátí svým původním majitelům. Telefon lze získat za příspěvek ve výši 825 dolarů. V případě, že bude kampaň úspěšná, začne Canonical telefony novým majitelům posílat v květnu příštího roku.

Zakladatel Canonicalu Mark Shuttleworth vysokou cenu brání tím, že nadšenci za své peníze získají to nejlepší. „Nové zařízení bude mít podstatně více paměti RAM než typické high-endové telefony. Chceme poskytnout dostatečný výkon, aby uživatelé mohli telefon používat i jako osobní počítač,“ napsal.

Ubuntu Edge má ojedinělý design a bude prvním telefonem, ke kterému lze připojit monitor, klávesnici a myš a používat ho jako klasické PC. Půjde jej spustit s operačními systémy Linux Ubuntu a Android. Zařízení bude obsahovat čtyřjádrový procesor, výrobce Canonical zatím nevybral. Bude mít 4 GB paměti RAM, což je dvojnásobek toho, co nabízí high-endové telefony dnes. „Myslíme si, že vložením více paměti získáme pohodlný výkon i po připojení k monitoru,“ napsal Shuttleworth.

Ubuntu Edge bude mít dále 128 GB úložného prostoru a displej ze safírového skla s rozlišením 1280 x 728 pixelů. Jeho baterie by díky nové technologii křemíkové anody měla mít nezvykle dlouhou výdrž.

Byl pro vás článek přínosný?