Hlavní navigace

Casio Exilim TRYX EX-TR100

29. 6. 2011

Sdílet

www.casio.com, cena: 220 euro (bez daně) V Casiu si zřejmě řekli, že je na čase zkusit objevit zase něco docela jiného. Dali hlavy dohromady a výsledkem je Casio Exilim TRYX, fotoaparát ...

www.casio.com, cena: 220 euro (bez daně)

V Casiu si zřejmě řekli, že je na čase zkusit objevit zase něco docela jiného. Dali hlavy dohromady a výsledkem je Casio Exilim TRYX, fotoaparát prazvláštní konstrukce, připomínající... Vlastně nám nepřipomíná vůbec nic. Jedná se o velice specifický tenký fotoaparát, skládající se z rámu, který lze otáčet kolem dokola dotykové obrazovky (kterou je také možné otáčet v kolmé ose) a z pevného 21mm objektivu se světelností F2,8.
Uvnitř tohoto prazvláštního přístroje bychom našli 12megapixelový CMOS snímač se zadním nasvícením o velikosti 1/2,3. Aparát není z důvodu konstrukce vybaven optickým zoomem, ale pouze 4násobným digitálním, který velmi vřele doporučujeme nepoužívat, je-li vám kvalita fotografií alespoň trochu milá. V průběhu testování jsme se nemohli zbavit dojmu, že se jedná o smartphone zbavený všech chytrých funkcí, z nichž zbyl vlastně jen ten fotoaparát. Je tedy vůbec o co stát?
Kromě dvou tlačítek, z nichž jedno slouží k vypnutí a zapnutí a druhé zastává funkci spouště, nenajdete na zvláštním aparátu žádný další mechanický ovládací prvek. Veškeré ovládání a nastavování se tak realizuje výhradně prostřednictvím třípalcové obrazovky s rozlišením 460 tisíc bodů. Jas displeje se dá upravit ve třech hodnotách, konkrétně 1, 2 a –1. Přesnost ovládání nás při ťukání prstem vyloženě neohromila, zřejmě uteče trocha času, než si na ovládání zvyknete.
Obrazová kvalita JPG formátu (s RAW zde nepočítejte) je kupodivu poměrně slušná. Fotografovat můžete v poměru 4 : 3 (4000 × 3000), 4 : 3 pouze při 5 MP (2560 × 1920), VGA (640 × 480), což je taková optimální facebooková velikost, a také 3 : 2 (4000 × 2656). Facebook přitom zmiňujeme zcela záměrně. Jak napoví i možnosti módů pro fotografování – AUTO a Premium AUTO, zrovna variabilní možnosti nastavení u TRYXu nejsou. Fotoaparát je tak logicky zaměřen hlavně na mladé lidi, kteří slyší hlavně na zajímavý design a „cool“ funkce, samotné výsledky fotografování jsou pak tak trochu na druhém místě. Oba režimy jsou plně automatické, přičemž možnost Premium automaticky vybere nejlepší možné nastavení scény. Výsledky jsou při této variantě o něco lepší než u obyčejného automatu, nicméně její použití velmi znatelně zkracuje životnost baterie, o níž se ve všeobecnosti nedá říct, že by měla obdivuhodnou výdrž.
TRYX nabízí i několik kreativních efektů, zmiňme alespoň v současné tobě tolik populární HDR. Pokud se vám HDR fotografie líbí, budete s výsledky určitě spokojeni. Mnohem zajímavější je však podle našeho názoru možnost tvorby 360stupňových panoramat – stačí nastavit efekt a stisknout spoušť.
Příjemná a efektní je samospoušť, fungující jako pohybový senzor – stačí zamávat rukou a je to. V kombinaci s variabilním rámečkem, který se přímo nabízí jako integrovaný stativ, jde o velmi šikovnou funkci, obzvlášť pro skupinové snímky.
Při bližším zkoumání přijdete na to, že je TRYX lepší videokamera než fotoaparát. Nahrávat můžete Full HD videa, tedy 1920 × 1080 nebo 1280 × 720 HD, a dokonce zde najdete i možnost pořizování záznamů při 480 snímcích za vteřinu ve VGA kvalitě, které lze využít pro slow-motion videa.
Jako paměťové médium poslouží pro zachycení vašich zážitků SD/SDHC karty, které se vkládají do slotu na straně zařízení. Předem upozorňujeme, že k jejich vyndání bude potřeba pinzeta nebo pomoc osoby s dlouhými nehty, jinak jste ztraceni. Pokud by vám místo na kartě došlo, máte k dispozici ještě 34 MB přímo v TRYXu.
Přenášet fotografie a videa do počítače můžete pomocí bezdrátových Eye-Fi karet nebo mini USB 2.0 portu, kterým se dá fotoaparát rovněž nabíjet. Využít lze také mini HDMI port pro propojení s HD televizorem. Co se nabíjení týče, kromě již výše zmiňovaného USB kabelu je k dispozici standardní adaptér pro připojení do zásuvky. Co nám vadilo, je fakt, že v době nabíjení není možné TRYX zapnout a prohlížet si pořízené fotografie.
Jakkoli se design nového Casia může zdát praktický pro fotografování bez stativu (závit byste hledali marně), má to jeden háček: při pořizování portrétů, tedy postavíme li TRYX vertikálně, je vše v pořádku, hezky vodorovně. Problém však nastává při snaze umístit přístroj do horizontální polohy. Pokud se vám podaří ustálit a vyfotografovat vodorovný horizont bez dalších potřebných podpěr v podobě kamínků, telefonů nebo oblečení, máte náš obdiv.
S čím jsme ovšem bojovali daleko nejvíc, byla celková orientace. Mít nebe nahoře a zem dole není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Absence funkce, která by automaticky orientovala obraz do správné polohy, představuje rovněž určité drobné minus. Může se stát, že natočíte hezké video, opravdu si dáte záležet a po připojení k televizoru zjistíte, že je vzhůru nohama – na orientaci vás totiž nic neupozorní.
Nyní ještě pár řádek o obrazové kvalitě fotografií. Casio TRYX nabízí rozsah citlivosti ISO od hodnoty 100 do 3200, výraznější šum se objevuje už od ISO 400, takže ISO 1600 a 3200 se snažte používat co nejméně. Autofocus je díky světelnosti 2,8 vcelku rychlý. Pokud fotografujete v automatických režimech, omezuje se zaostřování pouze na centrální oblast, nicméně díky možnosti namáčknout spoušť a upravit kompozici to neznamená větší problém.
Co říct závěrem? Casio TRYX je prostě úplně jiný fotoaparát. Spíše než kvalitou fotografií zaujme výrazným a propracovaným designem. Digitální zoom si výrobce mohl klidně odpustit, možnosti natáčet HD videa naopak tleskáme. Mladým lidem a fanouškům digitálních hračiček a zvláštností jistě udělá radost, otázkou ale je, zda za cenu konkurující ostatním kompaktním fotoaparátům opravdu stojí. To už je na pováženou, ale jsme si jisti, že si své příznivce najde.

Snímač: CMOS 1/2,3\\\", 12,75 Mpix
Objektiv: 1,5× optický zoom , 3,8 mm (ekvivalent 21 mm u kinofilmu)
Světelnost objektivu: f/2,8
Citlivost: ISO 100–3200
Rozlišení fotografií: max. 4000 x 3000 pixelů
Formát snímků: JPEG
Displej: 3“, rozlišení 460 800 bodů
Paměť: karty SD/SDHC/SDXC
Videosekvence: 1920 x 1080 (30 snímků/s), 1280 × 720 (30 snímků/s), 432 × 320 (240 snímků/s)
Rozhraní: USB
Hmotnost: 157 g (včetně akumulátoru)
Rozměry: 122.8 x 59.0 x 14.9 mm

Byl pro vás článek přínosný?