Hlavní navigace

CES 2014: Čekané novinky a doprovodné programy

3. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Opět se můžeme těšit na každoroční výstavu spotřební elektroniky CES, která začíná 7. ledna v americkém Las Vegas. Na ní představují výrobci spotřební elektroniky i IT své novinky pro nadcházející rok.

Na CES 2014 bude k vidění doslova deset tisíc inovovaných produktů a služeb více než 3200 vystavovatelů. Vlastní výstava začíná 7. ledna, ale již několik dní dopředu budou přilehlé hotely obsazené různými prezentacemi a tiskovými konferencemi nejen účastníků CES, ale i těch, kteří se rozhodli své produkty propagovat jinak. Chybět by neměl ani Microsoft, který poslední ročníky vynechal.

Všechny prezentace si budou klást za cíl jediné, přesvědčit návštěvníky, že právě daný produkt, služba či nápad je právě tou novou věcí, která změní svět. Už ze zmíněných údajů je ale zřejmé, že se naprosté většině nemůže podařit. Přesto následující dny bude stát za to sledovat, co vše nového a nečekaného se objeví. Teď si samozřejmě i bez křišťálové koule můžeme napsat o tom, co se obecně čeká.

Budou to jednak hry a konzole. Pro ty je sice hlavní událostí roku červnová E3 a kdo mohl, stihl předvánoční premiéru, přesto se můžeme těšit minimálně na další prototyp Steam Machine, herní konzole firmy Valve, využívající systém SteamOS odvozený od Linuxu.

Chytré telefony mají zase svůj týden o únorovém Mobile Worldu, ale již nyní se možná dočkáme například zakřivených obrazovek u telefonů Samsung či LG, které si již svou jihokorejskou premiéru odbyly. Nejpozoruhodnější možná bude podrobné oznámení nových cenových tarifů amerického T-Mobile, které má být „v podstatě neomezené“ a zcela odlišné od ostatních operátorů. Uvidíme.

K vidění bude určitě obrovské množství mamutích obrazovek o rozlišení 4K. I do tohoto světa dorazilo zakřivování, jak dokazuje 105palcová televize LG. Součástí většiny televizorů budou i různé pokusy o bezdrátové přenosy takto náročného multimediálního proudu. Samozřejmě vše nakonec rozhodne dostatek obsahu v rozlišení 4K, který ale bude přibývat jen pomalu. Nicméně společnost Sony již ohlásila vydání některých svých titulů ve formátu 4K, další sezona seriálu House of Cards se bude natáčet ve 4K a dokonce Amazon přislíbil vlastními silami točený seriál v rozlišení 4K někdy v průběhu letošního roku.

Ze světa větších „spotřebičů“ budou k vidění například nové automobily s alternativními zdroji energie, ať už půjde o Toyotu s palivovými články nebo Ford s články solárními. Nepotvrzené jsou zatím zvěsti o tom, že Google a Audi budou spolu prezentovat automobil s autonomními elektronickými prvky.

příloha_ovladnete_sva_data

Poslední velkou skupinou zařízení budou různé počítače a jim podobná zařízení na tělo, ať už v podobně chytrých hodinek, brýlí, náramků či jiných doplňků. A samozřejmě každý výrobce bude soutěžit o to, aby měl ovládání v podobě co nejpřitažlivější mobilní aplikace.

 

Byl pro vás článek přínosný?