Hlavní navigace

Česká virtuální realita má postavit na nohy americký trh práce

17. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Lifeliqe
Český technologický start-up Lifeliqe získal v rámci projektu Sandi třímilionový grant a pomáhá státu Nevada mírnit ekonomické dopady pandemie covid-19. Pomocí interaktivního obsahu ve 3D, virtuální (VR) a rozšířené (AR) realitě mění podobu rekvalifikací dospělých a připravuje je na ekonomiku budoucnosti.

Sandi byl jediným projektem rozvoje zaměstnanosti, který americká vláda podpořila. „Lifeliqe je integrální součástí obnovy nevadské ekonomiky. Jeho virtuální obsah pomáhá dospělým připravit se na klíčová odvětví budoucnosti skrze certifikační programy,“ říká Tammy Westergard, šéfka projektu a bývalá hlavní knihovnice státu Nevada. Právě tamní knihovny jsou důležitým pilířem projektu.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Lifeliqe se obecně zabývá vývojem simulací ve VR, které mají pomoci v získávání klíčových kariérních kompetencí pro nejžádanější povolání. Ta se v Nevadě nacházejí především v oblasti chytré výroby, technologií nebo zdravotnictví. Lifeliqe proto spolupracuje i s institucemi, které mají na starost rekvalifikaci nezaměstnaných.

„Výukové 3D materiály na mobilních zařízeních a simulace pro virtuální realitu umožňují zefektivnit učení, které je dostupné odkudkoliv. Rozpohybovaný vizuální vjem je mnohem silnější, než klasická učebnice nebo statický obrázek. Lidem, kteří přišli o práci, pomáháme získat certifikát, který jim pomůže k lepšímu platu, kariéře v nejžádanějších profesích a vyšší ekonomické mobilitě,“ vysvětluje ředitel české pobočky Lifeliqe Matouš Tlapák.

příloha_ovladnete_sva_data

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Do rekvalifikačních programů zájemci vstupují s pomocí brýlí pro virtuální realitu. Lifeliqe pro Sandi vytváří kurzy ve VR, 3D obsah, virtuální prohlídky pracovišť a také online platformu, která zaměstnavatelům i školitelům usnadní přístup k VR obsahu. Ukázkovým příkladem je kurz dializačních techniků. 

Dodá člověku specializované vzdělání v oboru, který je žádaný a kde získá nadprůměrný plat spolu s perspektivou dlouhodobého zaměstnání. Během roku 2022 a 2023 přibudou v rámci grantu i další obory, včetně asistenta zdravotní sestry.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?