Hlavní navigace

Čeští senioři a jejich vztah k mobilním telefonům

27. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Aaron Amat - Fotolia.com
Čeští senioři se mění. Při výběru mobilního telefonu už nehledí jenom na cenu. Mnohem více kladou důraz na vlastnosti telefonu, kvalitu a na uživatelský komfort.

Čeští senioři se mění. Při výběru mobilního telefonu už nehledí jenom na cenu. Mnohem více kladou důraz na vlastnosti telefonu, kvalitu a na uživatelský komfort.

Zohlednit specifické požadavky seniorů se snaží také rakouská společnost emporia Telecom. Nabízí širokou nabídku mobilů určených pro různé typy uživatelů. Všechny přístroje však spojuje snadné ovládání a absence zbytečných funkcí. Emporia u nás letos provedla také největší průzkum zaměřený nakomunikaci seniorů. Starší generaci se snaží i vzdělávat a již brzy českým uživatelům umožní také vzdálenou správu telefonu přes internet.

Součástí projektu byl doposud největší průzkum mezi českými seniory zaměřený na mobilní komunikaci. Ten zjistil, že většina českých seniorů stále používá nevyhovující telefony. Nejvíce jim vadí špatně čitelný displej, malá tlačítka a krátká výdrž baterie.

příloha_ovladnete_sva_data

Přitom právě tohle jsou parametry, které na telefonu považují za nejdůležitější. Senioři chtějí hlavně volat (90 %) a posílat SMS (69 %). Veškeré další funkce je spíše obtěžují. Od telefonu požadují především snadné ovládání (65 %). Následuje velký displej (41 %), velká tlačítka (38 %) a dlouhá výdrž baterie (36 %).

Průzkum potvrdil, že pro starší generaci je klíčová jednoduchost, až 96 % seniorů upřednostňuje klasické ovládání tlačítky před dotykovým displejem. Pouze každý druhý senior si svůj telefon koupí sám. Zbytek je dostane darem od svých nejbližších. Podrobné výsledky průzkumu jsou dostupné na www.emporia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?