Hlavní navigace

Chatbot IBM proti mistru světa v debatování prohrál, ale vedl si dobře

12. 2. 2019

Sdílet

 Autor: © NesaCera - Fotolia.com
Umělá inteligence dokáže porazit člověka ve stolních hrách – Go, i videohrách – Dota 2 nebo Starcraft 2, ale v mluvení je stále ještě přeci jen lepší lidská bytost. Tedy, zatím.

Harish Natarajan, vítěz European Debates z roku 2012, porazil specificky vytvořenou umělou inteligenci Miss Debater od IBM na konferenci Think Conference v San Fraciscu. Po 25minutové diskuzi na téma dotací pro předškolní vzdělávání publikum zvolilo Natarajana jednoznačným vítězem.

 

Zvítězí AI i v debatování? V budoucnu určitě

Obě strany měly 15 minut na přípravu, poté čtyřminutové tvrzení, následované čtyřminutovým vyvrácením názoru oponenta a poté dvouminutovým shrnutím debaty. Obecenstvo čítající 700 jedinců se skládalo z univerzitních debatérů a více než stovky novinářů.

Miss Debater své argumenty tahala z databáze více než 10 miliard vět vybraných ze zpravodajských deníků a akademických žurnálů.

Soutěž byla dalším krokem v sérii výzev, které IBM pořádá mezi umělou inteligencí a živými lidmi. V roce 1996 slavně porazil počítačový program IBM velmistra ruského šachu Garryho Kasparova – přestože podle něj tým IBM v některých ohledech podváděl (od té doby však část svých obvinění stáhl). V roce 2011 pak superpočítač IBM výrazným rozdílem porazil dvojici soutěžících americké znalostní hry Jeopardy!, oba zkušené a úspěšné účastníky.

Podle Natarajana je však pro AI debatování složitější než hraní her – což je ostatně logické. Debatování podle něj spočívá ve třech základních komponentech.

„Nejprve musí debatující zpracovat velké množství informací a vytvořit si relevantní argumenty. Za druhé je nutné podat a vysvětlit komplikované argumenty v jasné a strukturované formě. Za třetí je nakonec nutné publikum přesvědčit o tom, že jim na těchto názorech záleží,“ napsal v příspěvku na LinkedInu.

příloha_ovladnete_sva_data

Stroje podle něj sice excelují v první části, ale druhá a třetí pro ně mohou představovat problém. Sám však uznal, že i v částech dvě a tři možná stroje brzy člověka překonají.

Přítomni na konferenci byli mimo jiné novináři serveru Engadget.

Byl pro vás článek přínosný?