Hlavní navigace

Chcete soubor? Natočte si ho!

22. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Paulus Nugroho R - Fotolia.com
Nová technologie Fujitsu umožní uživatelů stahovat soubory pomocí jejich videozáznamu.

Společnost Fujitsu pracuje na nové technologii, která umožní uživatelům stahovat soubory z PC do mobilních telefonů nahráváním jejich videa. Metodu předvedla v pondělí v Tokiu. Uživatelé zachytí několik vteřin videa souboru na počítačové obrazovce, který chtějí, a software automaticky aktivuje bezdrátové spojení a spustí stahování. Takto lze přenášet libovolný soubor včetně prezentací, textových dokumentů nebo fotografií.

Společnost technologii propaguje jako řešení problémů s přímými přenosy mezi počítači a mobilními telefony. Komunikace přes kabel nebo Wi-Fi vyžaduje manuální nastavení a konfiguraci, zatímco použít služeb cloudu posílá soubory přes servery třetích stran.

Podle Fujitsu může být technologie použita i pro opačný směr, pro odesílání fotografií či jiných souborů přímo z telefonu do počítače. Spojení mezi oběma zařízeními je navázáno stejným způsobem, pomocí videonahrávky počítačové obrazovky a volbou souboru k nahrání.

Platforma také funguje na velkých obrazovkách a projektorech, takže například více uživatelů sledujících prezentaci si může soubor stahovat současně.

Metoda Fujitsu vyžaduje software běžící na počítači, který do obrazu na displeji vloží identifikační pixely a bude sledovat, který soubor je právě zobrazován na obrazovce. Když telefon nahraje krátké video pomocí speciální aplikace, pixely jsou dekódovány na číslo identifikujícího hostitelský počítač. Aplikace potom začne stahovat soubor, který je právě zobrazen na počítači. Software byl předveden v pondělí na telefonech a tabletech s Androidem. Fujitsu doufá, že tuto technologii komercionalizuje příští rok. Předvádět ji bude na Světovém mobilním kongresu, který se bude konat v únoru v Brarceloně.

Byl pro vás článek přínosný?