Hlavní navigace

Chcete Windows 10? Pospěšte si, už nebudou!

23. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Špatná zpráva pro fandy Windows 10 a pro ty, kteří se zdráhají přejít na Windows 11.

Pokud plánujete pořídit počítač se systémem Windows 10, měli byste si pospíšit – Microsoft do konce měsíce ukončí přímý prodej licencí na Windows 10. Podle informací zveřejněných na stránkách Windows 10 Home, Pro a Workstation na webu Microsoftu zastaví firma digitální stahování „Desítek“ 31. ledna 2023. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Microsoft sice bude systém podporovat ještě několik let, ale rozhodnutí znamená, že si nebudete moci koupit licenci na Windows 10 jinak než prostřednictvím stávajících obchodů s licencemi u prodejců třetích stran.

„Den 31. leden 2023 bude posledním, kdy budou Windows 10 ke stažení nabízeny k prodeji. Systém bude i nadále podporován bezpečnostními aktualizacemi, které pomáhají chránit počítač před viry, spywarem a dalším škodlivým softwarem, a to až do 14. října 2025,“ uvádí se na produktové stránce Windows 10 Home. Na stránce Windows 10 Pro je uvedeno totéž.

příloha_ovladnete_sva_data

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód? Přečtěte si také:

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód?

Ukončení prodeje těchto licencí znamená, že Windows 11 budou nejen operačním systémem, který Microsoft chce, abyste si koupili, ale také jediným operačním systémem, který vám Microsoft umožní koupit. Alternativou pro ty, kteří si budou chtít koupit licenci Windows 10, bude obrátit se místo toho na prodejce třetích stran.

Sečteno a podtrženo, jste-li fanoušek Windows 10 nebo zkrátka zatím nechcete přejít na Windows 11, je to pro vás nejspíš špatná zpráva. Volba, který systém používat, se tímto stává opět o něco omezenější.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?