Hlavní navigace

Chcete znát detaily o svém IPv6? CZ.NIC nabízí jednoduchý widget

8. 12. 2011

Sdílet

Webový tester, který uživateli ukáže detaily toho, jak vypadá jeho připojení k internetu s ohledem na protokol IPv6 a DNSSEC, představilo výzkumné a vývojové centrum sdružení CZ.NIC.

Widget podle správce české národní domény umožňuje otestovat, zda uživatelův DNS resolver umí používat DNSSEC a jestli je jeho připojení připraveno na protokol IPv6. Software také změří rychlost připojení v obou směrech a na obou protokolech, tedy i na IPv4.

„Stejně jako řada dalších našich projektů je i IPv6 widget od začátku koncipován jako open source software. Na stránkách našich Laboratoří si tak od teď může kdokoliv vyzkoušet, jakou kvalitu má jeho připojení k internetu. Zároveň zde ale najde například informace určené pro zavedení widgetu do samotných stránek,“ uvedl Ondřej Surý, vedoucí Laboratoří CZ.NIC.

Ovládání widgetu je podle tvůrců velmi intuitivní. Testy IPv6 konektivity a zabezpečení pomocí technologie DNSSEC se spouští automaticky po zobrazení widgetu na stránce. Test rychlosti připojení spustí uživatel kliknutím na tlačítko.

Byl pro vás článek přínosný?