Hlavní navigace

Chrome 14 přichází, novinek je opět poskrovnu

17. 9. 2011

Sdílet

Google uvolnil stabilní verzi Chrome 14, která opravuje celkem 32 chyb. Za jejich objevení vyplatil Google vývojářům přes 14 000 dolarů.

Ani tentokrát ovšem Google nepřichází s nijak význačnými novinkami. Přidal do prohlížeče několik vývojářsky orientovaných doplňků a podporu nového Mac OS X 10.7 Lion (jde např o podporu full screen režimu či mizející posuvné lišty). Tentokrát se nemluví ani o žádním zrychlení browseru, takže hlavním vylepšením pro většinu uživatelů je prakticky jen sada oprav chyb.

S poslední majoritní aktualizací Chromu přišel Google začátkem srpna a snaží se dodržovat šestitýdenní vývojový cyklus, což je model, který adoptovala i Mozilla. Nepříjemným důsledkem je v obou případech skutečnost, že nové verze prohlížečů přinášejí obvykle minimum novinek a spíše jde často jen o sady záplat. Konkrétně 15 ze 32 zranitelností opravených v Chrome 14 bylo označeno jako vysoce nebezpečné, dalších 10 jako středně a zbylých 7 za nízce nebezpečné. Kritická chyba (tj. taková, která by umožnila útočníkovi proniknout skrz technologii sandboxu, oddělující běh Chrome od zbytku OS) nebyla tentokrát nalezena ani jedna.

Šest z vysoce nebezpečných chyb byly typu „použij po uvolnění“, což je chyba ve správě paměti, která může být zneužita k vložení škodlivého kódu. Google dohromady vyplatil výzkumníkům za objevené chyby 14 337 dolarů, z toho 3 500 dolarů dostal výzkumník vystupující pod nickem „miaubiz“ a druhou nejvyšší částku, 2 337 dolarů si pak odnesl již tradičně Sergey Glazunov, který si z objevování chyb pro Chrome udělal již dobrý byznys.  Google také na opravách spolupracoval s pracovníky Microsoftu a Applu.

Co se týká zmíněných novinek pro vývojáře v Chrome 14, jde o podporu Web Audio API a pro nativní klient, což je open source technologie umožňující běh softwaru napsaného v C a C++ v rámci technologie sandbox. Pokud jde o vylepšení pro Mac OS X Lion, zde se posuvné lišty objevují jen pokud je uživatel chce využít pro scrolling obrazu. Přepínání do celoobrazovkového režimu pod Lionem je pak možné buď pomocí ikony v pravém horním rohu rozhraní prohlížeče a nebo stisknutím kombinace Ctrl+Command+F. Nicméně na rozdíl od vlastních aplikací Applu se Chrome 14 nevrátí do režimu práce v okně po stisknutí tlačítka Escape, což může některým uživatelům vadit.

Chrome 14 pro Windows, Mac OS X a Linux je ke stažení ze stránek Googlu a uživatelům, kteří mají nainstalovanou starší verzi, proběhne aktualizace automaticky.

Byl pro vás článek přínosný?