Hlavní navigace

Chrome OS: Jak je to s „únikem“ pracovní verze na internet?

31. 10. 2009

Sdílet

V minulých týdnech se začaly objevovat zvěsti o tom, že na internetu je ke stažení neidentifikovaná verze operačního systému Chrome. Nevěřte tomu. Tato "uniklá verze" je nepravá a nemá se společností Google nic společného.

Dokonce i důvěryhodné zdroje jako třeba stránka Gizmodo, tvrdily, že pracovní verze operačního systému Chrome je k dispozici. Je to hlavně kvůli snaze být první, kdo oznámí takovou žhavou novinku. Stránka Gizmodo v minulosti zveřejnila zprávu, která přinášela údajné fotky operačního systému Chrome, ale později sama článek upravila a přiznala, že šlo o podvrh. Článek, ve kterém byl nabízen ke stažení údajný OS Chrome, byl pojmenován "Google Chrome OS Now Available, Go Get It".

Rychlý průzkum internetu a služby Twitter přinese odkazy na různé důvěryhodně vypadající zdroje, které mluví o tom, že je ke stažení operační systém Chrome Beta. Největší vzrušení ale vyvolala zpráva od zmiňované sítě Gizmodo, jelikož jde o důvěryhodný zdroj technických novinek a netrvalo to dlouho a zpráva se začala objevovat na různých blozích a na Twitteru.

Další, co přidalo stránce nabízející stažení na pravdivosti, bylo to, že odkaz na ni byl přímo na domácí stránce společnosti Google.

Mimochodem jde o produkt služby Google Sites. Někdo vytvořil stránku pomocí služby Google Sites, která odkazovala na sites.google.com, a umístil na ni základní informace ohledně operačního systému Chrome, které jsou k dispozici z veřejně přístupných informací, které Google zveřejnil, a poté přidal i odkazy na stažení několika dalších nezveřejněných nástrojů.

Je ale pravda, že majitel stránky umístil na spodní část stránky nápis, ve kterém stálo, že "Chrome OS nemá žádnou spojitost se společností Google. Služba je poskytována firmou SUSE Studio. Viz licence." Google poté stránku deaktivoval kvůli porušování pravidel služby Google Sites.

S operačním systémem Chrome je to tak, jak se slibovalo, ačkoliv trh s operačními systémy je zaplněn produkty velkých společností jako je třeba Microsoft nebo Apple. Samozřejmě Google nevzdává boj s těmito firmami ani v jiných oblastech jako je internetové vyhledávání, operační systémy pro mobilní telefony nebo internetové prohlížeče.

Buďte trpěliví, ani Řím nebyl postaven za jeden den a tak i Googlu bude nějaký čas trvat, než vyvine nový operační systém. A určitě se dozvíme včas, že je již k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?