Hlavní navigace

Chystá se Google převzít Uber?

5. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Google
Šéf Googlu Larry Page rád mluví o "velkých sázkách" na nové oblasti jakými jsou třeba automobily, které ke svému provozu nevyžadují pozornost řidiče nebo služby zabývající se dovážením zboží. Analytici tak nyní spekulují o tom, zda Google nekoupí Uber, jelikož tato akvizice by mohla být velmi prospěšná pro obě dvě společnosti.

Google a Uber se ubírají stejným směrem - obě firmy pracují na technologii, která má umožnit automobilům, aby fungovaly bez řidiče a pracují i na službách zabývajících se dovážením zboží a dopravou.

Uber v pondělí oznámil, že vytvoří spolu s Carnegie Mellon University "Uber Advanced Technologies Center", které se bude zaměřovat na vývoj technologií v oblasti mapování, bezpečnosti vozidel a umělé inteligence umožňující samostatné řízení aut. Pokud by Google koupil Uber, mohl by se tak vyhnout možnému budoucímu střetu v některé ze zmíněných oblastí.

Na tomto místě je nutné říci, že zatím žádné jednoznačné známky zájmu Googlu o akvizici Uberu nejsou. Na druhou stranu Google je významným investorem Uberu (investoval do něj již minimálně 258 milionů dolarů) a dávalo by tak smysl, kdyby americký gigant chtěl ovládnout společnost celou. Například dovážka zboží je jednou z oblastí, kde by se oběma firmám více vyplatila spolupráce - Uber má know-how v oblasti dopravy a Google vlastní uživatelská data.

Google nabízí službu Shopping Express, v rámci které je pomocí speciálních automobilů od vybraných prodejců ve vybraných amerických městech v ten samý den doručováno zboží. Google zkoumá také drony, které by mohly zboží donášet vzduchem. Uber začal obdobnou službu testovat minulý týden v Hong Kongu a v Los Angeles testuje dovážku jídla.

„Koupě Uberu Googlem dává jasný smysl, pokud se Google na Uber nebude dívat jako na službu pro zprostředkování cestování, ale jako na dopravní platformu,“ uvedl analytik James McQuivey ze společnosti Forrester. „Uber se nikdy nemůže stát tím Ubrem, kterým by chtěl, pokud se nespojí se společností, která má o uživatelích k dispozici velké množství dat,“ dodal McQuivey.

Agentura Bloomberg toto pondělí přišla se zprávou, že Google připravuje svou vlastní službu, která má být přímou konkurencí Uberu. Podle listu Wall Street Journal zaměstnanci Googlu již danou službu interně testují.

Google má totiž na druhou stranu také řadu důvodů, proč Uber nekoupit a spíše se pokusit mu konkurovat. Uber totiž v poslední době čelí velmi negativnímu přístupu ze strany regulátorů, ochránců osobních údajů a taxikářů. Je možné, že se Google těmito "boji" jednoduše nechce zabývat.

A nezapomínejme na to, že Uber něco stojí. Podle posledních odhadů se jeho hodnota pohybuje okolo 40 miliard dolarů, což je spousta peněz pro jakoukoli společnost. Na druhou stranu akvizice WhatsApp Facebookem za téměř 22 miliard dolarů ukázala, kolik jsou velké technologické společnosti schopné zaplatit za rovzoj svého byznysu a uživatelské základny.

příloha_ovladnete_sva_data

A i Google v minulém roce předvedl, že se nebojí vstupovat do nových odvětví, když za více než tři miliardy dolarů koupil firmu Nest. To, zda Google koupí Uber, je tak prozatím spíše ve spekulativní rovině.

 

Byl pro vás článek přínosný?