Hlavní navigace

Chystá se nová verze Windows pro tablety s procesory ARM

24. 12. 2010

Sdílet

Bloomberg a Wall Street Journal uvádějí, že společnost Microsoft na veletrhu Consumer Electronics Show oznámí novou verzi Windows určenou pro tablety.

V červenci loňského roku společnost Microsoft podepsala licenční dohodu s ARM, která umožňuje tomuto softwarovému gigantovi navrhovat své vlastní čipy založené na architektuře ARM, podobně jako Apple navrhl čip A4 pro svůj iPad. ARM čipy spotřebovávají relativně malé množství energie a jsou tak ideální pro přenosná zařízení jako jsou třeba právě tablety. Společnost Apple využívá ARM čipy pro iPad, stejně tak různí výrobci smartphonů. Microsoft byl v této souvislosti kritizován za to, že nijak nevyužil rostoucího trhu s tablety, jemuž nyní dominuje Apple. Analytici společnosti Gartner odhadují, že v roce 2011 bude zakoupeno celkem 54,8 milionů tabletů.

příloha_ovladnete_sva_data

Již na veletrhu CES 2010 výkonný ředitel společnosti Microsoft Steve Ballmer sliboval, že tablety podobné iPadu a založené na operačním systému Windows budou k dispozici v roce 2010. Doposud nebyl žádný vydán, kromě HP Slate, který je ovšem navržen primárně pro kancelářské použití. Naopak se jich ale vyrojila celá řada s OS Android.

Společnost Microsoft již nabízí jeden operační systém navrhnutý pro ARM čipy, Windows CE, který je určen pro využití v oblasti vestavěných systémů. Svojí podobou ale ze všeho nejvíce připomíná Windows 95/98 a ani pro něj není dostatek uživatelsky atraktivních aplikací. Zástupci společnosti Microsoft v červnu prozradili, že mají v plánu vydat další verzi tohoto OS, která bude pojmenovaná Windows Embedded Compact 7, právě na začátku roku 2011.

Tato verze OS bude zaměřena hlavně na zařízení jako jsou set-top boxy, prozradili představitelé firmy. Žádná zprávy však zatím nemáme o tom, zda bude nový operační systém Windows pro ARM založen na Windows Embedded Compact, na Windows 7 nebo se bude jednat o zcela nový software. Společnost Microsoft zatím neodpověděla na naši žádost o komentář, kterým by tuto zprávu upřesnila.

Byl pro vás článek přínosný?