Hlavní navigace

Čína vs USA: Čína zakázala používat čipy společnosti Micron v klíčové infrastruktuře

23. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Čína odpovídá na americké kroky omezující používání čínského hardwaru v amerických sítích.

Podle čínské Ústřední komise pro záležitosti kyberprostoru představují produkty americké společnosti Micron pro zemi významné bezpečnostní riziko. Ukázala to prý jejich prověrka, byť čínské úřady neuvedly, které konkrétní výrobky Micronu na jejím základě zakáže, v čem jejich rizikovost spočívá ani co se stane s těmi stávajícími, už používanými.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

„Bylo zjištěno, že výrobky společnosti Micron mají závažnější problémy s kybernetickou bezpečností a představují významné bezpečnostní riziko pro čínský dodavatelský řetězec kritické informační infrastruktury, což ovlivňuje národní bezpečnost Číny,“ uvádí se ve strojovém překladu prohlášení komise. Dále se v něm uvádí, že „provozovatelé kritické informační infrastruktury by měli přestat produkty Micronu kupovat“. V opačném případě by neměla být bezpečnost sítě úřady schválena.

Takové rozhodnutí lze považovat za první krok odvety Číny poté, co několik dalších zemí – mezi nimi například Velká Británie nebo Švédsko – zakázalo dovoz čínského hardwaru ze stejných důvodů, tedy obav o jejich bezpečnost.

USA a Micron reagují

Po oznámení Číny vydalo americké ministerstvo obchodu prohlášení, že s omezením nesouhlasí, protože nemá žádné opodstatnění. „Seznámili jsme se s oznámením Čínské lidové republiky (ČLR) týkajícím se společnosti Micron. Důrazně se stavíme proti omezením, která nemají žádný základ,“ uvedl mluvčí ministerstva obchodu v prohlášení, které sdíleli novináři na Twitteru.

Tucet chyb při hledání zaměstnání, které byste neměli udělat Přečtěte si také:

Tucet chyb při hledání zaměstnání, které byste neměli udělat

Toto opatření spolu s nedávnými raziemi a útoky na další americké firmy je v rozporu s tvrzeními ČLR, že otevírá své trhy a zavazuje se k transparentnímu regulačnímu rámci, uvádí se dále v prohlášení ministerstva. 

„Budeme jednat přímo s orgány ČLR, abychom podrobně vysvětlili náš postoj a objasnili jejich kroky. Budeme také jednat s klíčovými spojenci a partnery, abychom zajistili úzkou koordinaci při řešení narušení trhu s paměťovými čipy způsobeného kroky Číny,“ uvádí se v prohlášení. Micron dle vlastního vyjádření rozhodnutí vyhodnocuje a posuzuje další kroky.

Probíhající obchodní spor o polovodiče

Nejnovější oznámení Číny zintenzivňuje probíhající obchodní spor o polovodiče, který narušuje celý dodavatelský řetězec čipů. Za vlády amerických prezidentů Joea Bidena a Donalda Trumpa byla přijata řada opatření, která zakázala používání hardwaru čínské výroby v amerických sítích a zavedla vývozní kontroly, aby se nejnovější výpočetní technologie nedostaly do rukou Číny.

příloha_ovladnete_sva_data

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Loni v říjnu vyhlásila Bidenova administrativa vývozní kontroly, které zamezují americkým společnostem prodej pokročilých polovodičů a zařízení některým čínským výrobcům, pokud neobdrží zvláštní licenci. 

V prosinci byla omezení rozšířena tak, aby se vztahovala na dalších 36 čínských výrobců čipů, včetně společnosti Yangtze Memory Technologies Corporation (YMTC), největšího smluvního výrobce čipů na světě. Bidenova administrativa uvedla, že účelem těchto omezení je zamezit Číně přístup k vyspělým technologiím pro modernizaci armády a porušování lidských práv.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?