Hlavní navigace

Čína začala intenzivně blokovat provoz přes VPN

25. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © Tommi - Fotolia.com
Zásadní vliv na kvalitu a bezpečnost připojení zahraničních uživatelů může mít nejnovější opatření Číny - několik zahraničních poskytovatelů VPN (virtual private network) totiž včera oznámilo, že přístup k jejich službám byl v Číně zakázán.

VPN fungují tak, že vytvoří jakýsi šifrovaný kanál mezi počítačem či smartphonem a serverem v zahraničí. Všechna komunikace je odesílaná v rámci tohoto kanálu, tudíž vládní agentury nemohou tak snadno sledovat pohyb uživatelů na internetu.

Například čínští uživatelé VPN používají k přístupu k zahraničním zpravodajským stránkám a zahraniční pracovníci v zemi je často použivají k lepšímu zabezpečení své komunikace.

Společnost StrongVPN, která spravuje síť serverů po celém světě, uvedla, že uživatelé v Číně v tomto týdnu začali zaznamenávat problémy s využíváním jejích služeb. Podle komentářů na blogu společnosti služby VPN v Číně fungují pouze občas.

Čínská vláda podle všeho využívá k zablokování VPN dvě techniky. První z nich zkoumá data v internetových paketech ve snaze zjistit, zda jde o VPN spojení. Druhá následně přeruší trafik určený pro internetové adresy používané VPN servery.

„Útok na nás a další poskytovatele VPN z tohoto týdne je mnohem sofistifikovanější, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl Sunday Yokubaitis ze společnosti Golden Frog.

Problémy jsou podle listu Global Times zapříčiněny tím, že Čína utahuje svůj systém cenzury. Global Times citují nejmenovaného představitele tamní vlády, podle kterého by se Číňané měli na internetu chovat podle pravidel nastaveného systému cenzury „pokud jim záleží na jejich bezpečnosti“.

příloha_ovladnete_sva_data

Čína má přes 600 milionů uživatelů internetu a všichni z nich jsou skryti za tzv. velkým firewallem, neboli systémem cenzury, který zakazuje na domácích webových stránkách určitá témata a filtruje vybrané zahraniční stránky.

Seznam zablokovaných stránek se neustále mění, ale zahrnuje známé portály jako BBC, Twitter, Facebook, Wordpress, Google Maps či Bing. Nedávno bylo zablokováno také připojení ke Gmailu.

Byl pro vás článek přínosný?