Hlavní navigace

Čip Marvellu posouvá bezdrátové sítě do gigabitových rychlostí

4. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © AKS - Fotolia.com
První produkty na novém čipsetu se na trh dostanou v polovině příštího roku.

Čipset 8864 připravovaný společností Marvell pro Wi-Fi standard 802.11ac je schopný dosahovat gigabitových rychlostí díky vícenásobným anténám pro příjem a vysílání, ale kompatibilní bezdrátové směrovače a přístupové body si vyžádají komponenty, které se na trhu neobjeví dříve než za šest měsíců.

IEEE 802.11ac je bezdrátový standard pro lokální bezdrátové sítě ve frekvenční oblasti 5 GHz, jehož finalizace by měla proběhnout do konce tohoto roku. Zatímco první generace produktů založená na draftu 4.0 technologie 802.11ac je již v prodeji, výrobci pracují na nových verzích, které by lépe zvládaly například přehrávání videa HD a přiblížily se teoretickým přenosovým maximům normy.

„Dnes jsme schopni na protokolu UDP demonstrovat ustálené bezdrátové přenosové rychlosti přes 800 Mb/s a s dalšími zlepšení propustnosti se přiblížíme reálným gigabitovým rychlostem.“ říká Bart Giordano, ředitel produkt marketingu bezdrátového oddělení společnosti Marvell.

Marvell 8864 zvyšuje výkon pomocí čtyř antén pro příjem a čtyř pro vysílaní dat, tato konfigurace se většinou označuje za 4x4. Odesílání a vysílání dat pomocí vícenásobných antén je možné díky technologii MIMO (Multiple-Input Multiple-Output), která se již běžně používá v některých sítích Wi-Fi a LTE. Výsledný přenášený proud může být u normy 802.11ac skládán až z 8 individuálních datových toků mezi párem antén o maximální průchodnosti až 500 Mb/s.

Další metodou pro zlepšení přenosových rychlostí je tzv. beamforming (formování paprsku), které zvyšuje výkon lepším cílením signálu na přijímač. „Marvell implementoval beamforming způsobem, který v praxi znamená, že jej chytré telefony, tablety a přenosné počítače nemusí proaktivně podporovat a přesto mohou jeho přínosu využívat. Kombinace více antén s formováním paprsku znamená vyšší rychlosti i zlepšený dosah a spolehlivost. Pro uživatele to následně přináší delší životnost baterií, protože komunikující zařízení, jako jsou chytré telefony, se mohou připojovat a odpojovat rychleji,“ vysvětluje Giordano.

Aby klienti plně využili schopností čipsetu 8864, musí také mít anténní konfiguraci 4x4, ale i bez ní by měli dosahovat významného zrychlení. Čipset Marvellu bude používán v řadě různých produktů, včetně přístupových bodů, směrovačů, bran, video můstků a set-up boxů. První z nich se v prodeji objeví v polovině příštího roku. Vyšší přenosové rychlosti umožní nové scénáře nasazení bezdrátových lokálních sítí, například pro paralelní přenosy videa HD k většímu počtu klientů v budově, rychlé synchronizace a zálohy velkých datových souborů v přenosných zařízeních, bezdrátové displeje a komplexnější systém automatizace.

Byl pro vás článek přínosný?