Hlavní navigace

Cloudový Bluetooth 4.1 se objeví do konce roku

2. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © Fenton - Fotolia.com
Bluetooth verze 4.1, který by se měl objevit koncem tohoto roku, dokáže propojit zařízení prostřednictvím cloudových služeb.

Komunikační technologie Bluetooth je dnes běžně používána pro propojení mobilních zařízení na krátké vzdálenosti. Současný protokol 4.0 má reálný dosah okolo 30 metrů, ale nová verze 4.1 zvládne propojit vzdálenější zařízení, ovšem nikoli přímo, ale nepřímo prostřednictvím cloudových služeb. To by mělo odstranit závislost chytrých doplňků, jako jsou chytré hodinky, na chytrých telefonech, které potřebují kvůli svým aplikacím a přenosům dat.

Dnešní sportovní snímače jsou typicky dodávány s vyhodnocovacími programy, které ovšem mají podobu webových služeb. Díky nové verzi 4.1 budou snímače tepu a dalších parametrů těla moci nahrávat data do mateřské služby, aniž by bylo potřeba chytrého telefonu nebo tabletu. Dnes je něco podobného možné pouze pomocí zařízení s plným operačním systémem a adekvátními ovladači, v budoucnu k tomu bude stačit primitivní směrovač, pokud bude vybaven konektivitou Bluetooth.

Podle marketingového ředitele Bluetooth Special Interest Group, která definuje jednotlivé standardy, je to ve skutečnosti počátek globálnějšího přístup k propojení zařízení. Podobné scénáře jsou zajímavé především pro vzdálené monitorování a správu.

Zařízení Bluetooth 4.1 budou sama schopna fungovat jako agregátory. To znamená, že každý připojený prvek by mohl přenášet data pro své sousedy. Něco podobného dnes nabízí technologie jako ZigBee, kde se každé zařízení podílí na vytváření pokrytí. Tam, kde se spolupracující zařízení nebudou vidět, ale přitom sama budou nadále propojena k Internetu, může nepřímou komunikaci zprostředkovat cloud. V takovém případě bude tedy triviální spustit například vzdálené ovládání prvků domácnosti, které je dnes spíše luxusním výstřelkem s komplikovaným nasazením.

Specifikace normy 4.1 byla dokončena již v listopadu minulého roku a má dvě části. První část se orientuje na komunikaci o minimální spotřebě. Ta je důležitá především pro chytré doplňky a snímače, které nemohou mít baterie o větší kapacitě. Každá nová norma se snaží šetřit energii chytřejším způsobem komunikace, zkracováním časů potřebných ke komunikaci, po kterých se zařízení opět uloží ke spánku. Druhá část normy 4.1 se orientuje na spojitou komunikaci, jaká je typická například pro přenos zvuku.

příloha_ovladnete_sva_data

Ve všech případech jde o změny především na úrovni algoritmů. To by mělo omezit problémy s kompatibilitou mezi novými a staršími zařízeními a nepochybně usnadní rozšíření standardu Bluetooth 4.1.

 

Byl pro vás článek přínosný?