Hlavní navigace

Co lze očekávat od rozdělení firmy Symantec?

11. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Symantec oznámil, že se rozdělí na dvě firmy, z nichž jedna bude zaměřená na bezpečnost a druhá na informační management. Plán na rozdělení do dvou nových veřejně obchodovaných firem už schválila i správní rada společnosti.

„Je zřejmé, že úspěch na poli bezpečnosti a informačního managementu vyžaduje rozdílné strategie, investice a zaměření na výzkum a vývoj,“ uvedl prezident a CEO Symantecu Michael A. Brown v oficiálním prohlášení a dodal, že oddělené společnosti budou mít více flexibility a budou schopné se ve svých oblastech lépe prosadit.

Byznys s bezpečnostními řešeními, který Symantecu ve fiskálním roce 2014 přinesl příjmy ve výši 4,2 miliardy dolarů, bude i nadále zaměřen na konečné spotřebitele i firemní zákazníky.

Konkrétně bude Symantec (stejně jako doposud) kromě antivirů, firewallů a komplexních bezpečnostních balíčků nabízet technologie pro šifrování, uživatelskou autorizaci, ochranu mailu, webu a datových center či řešení pro vzdálenou správu zařízení.

Na druhou stranu byznys týkající se informačního managementu Symantecu ve fiskálním roce 2014 přinesl příjmy ve výši 2,5 miliardy dolarů a nástupnická firma v tomto odvětví bude prodávat řešení týkající se zálohování a obnovy dat, archivování či správy úložného prostoru.

Celkem příjmy Symantecu v uplynulém fiskálním roce klesly o 3 % a provozí zisk dokonce o 20 %.

Brown, který se stal CEO 25. září poté, co od března fungoval jako prozatímní šéf, bude i nadále prezidentem a CEO Symantecu a Thomas Seifert zůstane na pozici CFO.

Hlavním manažerem nové společnosti zabývající se informačním managementem bude jmenován John Gannon. Ten byl dříve na pozici COO ve společnosti Quantum a před tím šéfoval divizi HP, jež prodává počítače firmám.

Na pozici CFO v nové firmě usedne Don Rath, který začal v Symantecu v srpnu 2012 poté, co pracoval ve společnostech jako Synopsys, Chiron a Veritas.

příloha_ovladnete_sva_data

Oddělení obou společností má podle všeho proběhnout do prosince 2015 a při rozdělení firem se dá očekávat značná restruktualizace. Akcie Symantecu na oznámení o rozdělení firem reagovaly mírným zhodnocením.

Kromě lepší konkurenceschopnosti má být rozdělený Symantec (stejně jako HP) atraktivnější pro potenciální kupce. Podle analytiků ze spolenčosti Piper Jaffray by novou nástupnickou firmu Symantecu mohlo koupit například Cisco či NetApp.

Byl pro vás článek přínosný?