Hlavní navigace

Co najdete v novém Computerworldu 5/23

4. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Hlavním tématem vydání je kybernetická bezpečnost, vývoj aplikací v cloudu, padělaný síťový software ale taky řízení výroby či luštění bílkovinových struktur.

Když se v 70. letech minulého století objevily na trhu první integrované systémy pro výrobní podniky, byly známy jako systémy plánování výrobních zdrojů MRP II (Material Requirements Planning II). Římská číslice II naznačovala, že již dříve existoval MRP I, který byl ve skutečnosti páteří MRP II. Nové balíky přinesly integrované systémy pro řízení výroby a nákup, jež poskytovaly uzavřený informační okruh, díky němuž se MRP stal skutečným pracovním nástrojem pro výrobní informace. Obvykle MRP II zahrnoval také řízení zákaznických objednávek, řízení zásob a finanční aplikace.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

S rozvojem integrovaných výrobních systémů se ale objevuje nový termín –řízení výrobních operací umožňující spojení systémů ERP (Enterprise Resource Planning) a MES (Manufacturing Execution System). Mezi odborníky se objevila zkratka MOM (Manufacturing Operations Management), nový termín pro definici komplexních podnikových systémů pro výrobu. A všechny další podrobnosti o moderních prvcích operativního řízení výroby se dozvíte právě v Computerworldu.

Pokud jsou vaším cílem vývoj softwaru velkou rychlostí a časté dodávání funkčních řešení do produkčního prostředí, potřebujete automatizovat alespoň část procesu testování a dodávání. A když umístíte svou platformu CI/CD do cloudu, půjde to mnohem snadněji. Detailně také na stránkách aktuálního vydání Computerworldu.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Ve většině podnikových infrastruktur jsou to právě databáze, kde se nachází mnoho cenných pokladů. Je to část bezpečného úkrytu, přípravného prostoru a základny pro informace, které mohou být velmi osobní či extrémně cenné. Jejich ochrana před invazí a únikem je jednou z nejdůležitějších pracovních odpovědností pro správce databází, programátory a týmy DevOps, které na ně spoléhají.

Tato práce však není snadná. Tvůrci poskytují všechny nástroje, integrují dobrá bezpečnostní opatření a dokumentují je. Přesto však desítky potenciálních chyb, opominutí a omylů, a to jak hloupých, tak i pochopitelných, způsobují, že je to nekonečný boj. V hlavním textu aktuálního Computerworldu přinášíme popis několika nejdůležitějších chyb, které se stávají i těm nejlepším.

příloha_ovladnete_sva_data

K dalším čteníhodným materiálům patří další díl našeho seriálu IT a právo, tentokrát o uchovávání údajů v případě elektronické komunikace, o zkoumání struktur bílkovin nebo kupříkladu upozornění na možnost výskytu padělaného síťového softwaru.

To vše a mnoho dalšího najdete v magazínu Computerworld 5/23, který můžete koupit zde.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?