Hlavní navigace

Co přináší nová verze OpenOffice.org 2.4?

30. 3. 2008

Sdílet

Ve čtvrtek byla konečně vypuštěna nová verze volně šiřitelného kancelářského balíčku OpenOffice.org 2.4.0. Jaké nové funkce a zásadní vylepšení uživatele v této verzi čekají?

Ve čtvrtek byla konečně vypuštěna nová verze volně šiřitelného kancelářského balíčku OpenOffice.org 2.4.0. Jaké nové funkce a zásadní vylepšení uživatele v této verzi čekají?

Nová verze OpenOffice.org je k dispozici ke stažení i v české verzi pro operační systémy Windows, Linux, Mac OS X z této adresy http://www.openoffice.cz/stahnout. Instalační soubor pro 32bitové Windows má 113 MB, ovšem díky problémům s licenční politikou není v české verzi zahrnut slovník pro kontrolu pravopisu a dělení slov. Nicméně lze jej dodatečně doinstalovat.

Projekt OpenOffice.org je zaštítěn společností Sun Microsystems a patří mezi nejúspěšnější konkurenci kancelářského balíku Office od Microsoftu. Podporuje také formát Open Document Format (ODF), což je otevřený standard, který se snaží soupeřit s formáty Microsoftu.

Nová verze však může být pro někoho zklamání, protože přináší spíše drobnější změny a nové funkce a její příchod pravděpodobně situaci na trhu příliš nezmění.

Hlavními novinkami ve verzi 2.4 jsou podpora standardu PDF/A-1, úprava tiskového dialogu, import uživatelských ikon v toolbaru, připojení na WebDAV pomocí HTTPS či změna výchozích fontů u DejaVu. Minoritních zdokonalení se dočkaly i jednotlivé kancelářské aplikace, obsažené v balíku. Base nyní podporuje databáze Access 2007 a lepší návrh dotazů. Calc umožňuje převod textu do sloupců, různé zvětšení jednotlivých listů, přesun sloupců a řádků pomocí drag&drop a také úpravu chování klávesy Enter, která nyní přesune kurzor o řádek níž na počáteční sloupec. V grafech je možné zobrazit rovnici regresních přímek, obracet osy, měnit formát čísel popisků nebo použít několik různých os v jednom grafu.

Aplikace Impress nyní podporuje 3D efekty v přechodech mezi snímky a jednodušší vkládání obrázku na pozadí. Draw se dočkal vylepšení exportu PDF či optimalizace uživatelského rozhraní. A konečně pak asi nejpoužívanější Writer umožňuje označení obdélníkového bloku textu, zpětné reference v regulárních výrazech při nahrazování, snadnější výběr jazyka pro kontrolu pravopisu či úpravu chování při kliknutí na odkazy. Kompletní seznam změn je zde (v angličtině).

Tyto nové funkce a zlepšení jistě potěší řadu stávajících uživatelů, nicméně skutečným milníkem by však mělo být vydání OpenOffice.org verze 3.0, plánované na září tohoto roku, která přinese například podporu formátů Microsoft Office 2007, ODF 1.2, vylepšené uživatelské rozhraní.
Nenechte si ujít:
Microsoft uvolnil technické specifikace formátů Office

Microsoft Office 2003 SP3 blokuje starší formáty souborů!

Microsoft varuje: Excel obsahuje kritickou chybu

Office se stěhuje na internet

OpenOffice jako webová aplikace, nyní už v testovacím provozu!

Sada aplikací StarOffice v Google Packu

Open XML jako ISO norma? Česko hlasuje pro

Microsoft zintenzivňuje kontroly počítačů s nelegálními Windows!

Jaký je váš názor na OpenOffice.org? Myslíte si, že může úspěšně soupeřit s Microsoft Office? Podělte se o něj s námi v diskusi k článku.

 

Byl pro vás článek přínosný?