Hlavní navigace

Computex 2014: Microsoft trochu pokulhává

Sdílet

 Autor: © ASUS
V tchajwanském hlavním městě Tchaj-pej začal 3. června jeden z největších veletrhů zaměřených na výpočetní techniku a spotřební elektroniku. Novinky na něm představil mimo jiné i Microsoft a Intel.

Tchajwanský Computex je pro uživatele tím nejlepším místem, kde si prohlédnout nový hardware výrobců počítačů a výrobcům poskytuje příležitost odhadnout z reakcí návštěvníků, zda je dobrý nápad do žhavých novinek investovat i nadále.

Možná nejpodivnější výrobek tento rok představila společnost Asus. Transformer Book V je hybrid mezi notebookem a tabletem s možností připojení smartphonu. Zařízení tak může používat buď svůj vlastní procesor, nebo procesor mobilního telefonu, má tak svým uživatelům nabídnout to nejlepší z obou světů.

„Tablet je možné používat nezávisle a pokud ho spojíme s klávesnicí, stane se z něj notebook s Androidem a stisknutím klávesy ho můžeme změnit v notebook s Windows zajišťující špičkovou produktivitu,“ vysvětlil Jonney Smith, prezident a výkonný ředitel Asusu. Ale ne každý je přesvědčen o konkurenční schopnosti tohoto zařízení. Podle Chrise Greena, analytika ze společnosti Gartner, je příliš málo těch, kteří by zařízení využili, a úspěch by mohl podle Greena slavit pouze v případě, že se zaměří jen na specifický trh.

Microsoft se snaží dohnat, co se dá

„V náš ekosystém máme plnou důvěru,“ řekl během své úvodní řeči Tony Prophet, viceprezident pro marketing Windows. „Máme globální dosah a nejsme fragmentovaní,“ upozornil na problém, se kterým se potýkají vývojáři aplikací pro Android, který má vysoké množství různých verzí. Prophet také několikrát zmínil, že se společnost přesunula dále a že už nebude vydávat nový operační systém jednou za několik let, ale bude si zakládat na pravidelnějších aktualizacích.

Nick Parker z Microsoftu, který má na starosti partnerství s výrobci hardwaru, předvedl několik nových zařízení, včetně notebooku a hybridu mezi notebookem a tabletem od HP. HP Pro X2 2-in-1 je navržen pro firemní uživatele a zahrnuje bezpečnostní čip Trusted Platform Module a bezpečnostní technologie vPro od Intelu. Tento notebook bude mít procesor Intel Core i5 nebo i7.

Parker také předvedl nový sedmipalcový tablet od Toshiby, neposkytl však žádné detaily ani datum, kdy by se mohl začít prodávat. „Slíbil jsem, že nezmíním cenu, ale mohu říct, že bude srovnatelná s ostatními sedmipalcovými zařízeními na trhu,“ řekl.

64-bitový telefon s Androidem

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft se na Computexu nepříliš úspěšně pokouší o své zviditelnění, zatímco se většina zajímavých novinek točí kolem OS Android od Googlu. Tchajwanský Acer představil svůj nový tablet s Androidem, osmipalcový Iconia Tab 8, společně s pěti novými smartphony. Asus, další z místních velkých výrobců, zase představil telefon Fonepad s 64bitovým procesorem a HP potvrdil existenci nového notebooku s Androidem.

 

Byl pro vás článek přínosný?