Hlavní navigace

Cortana je novou asistenkou pro Windows Phone

Sdílet

 Autor: © Jon Phillips - IDG
Microsoft odhalil virtuální asistentku pro uživatele telefonů s operačním systémem Windows Phone.

Hlasově ovládaná aplikace se jmenuje Cortana a k vyhledávání informací používá vestavěný vyhledávač Bing společně s daty uloženými v telefonu, aby uživatelům dodávala co nejpřesnější výsledky přímo na míru.

Apple a Google podobné aplikace na svých mobilních OS nabízí již delší čas, jeden z expertů na umělou inteligenci však řekl, že by se podivné rozhodnutí Microsoftu počkat s představením své asistenční aplikace tak dlouho, mohlo ukázat moudrým.

„Google Now a Siri mají pouze omezenou schopnost rozeznat opravdový smysl slov,“ vysvětlil Steve Young, profesor informačních technologií na Cambridgeské univerzitě. „Takže pokud se Siri zeptáte například na blízké restaurace nebo nedávno odehraný zápas v baseballu, funguje celkem dobře. Pokud však položíte dotaz, k jehož porozumění nebyla naprogramovaná, slova jednoduše vloží do vyhledávače. Aplikace Cortana od Microsoftu by se měla být schopná automaticky naučit mnohem širší sémantiku, a tak by měla uživatelům rozumět mnohem lépe.

Cortana je pojmenovaná po systému umělé inteligence v oblíbené hře Halo a představil ji šéf Windows Phone Joe Belfiore na konferenci Microsoftu v San Francisku. Bude součástí větší aktualizace systému WP 8.1, kterou ze začátku získají pouze uživatelé Windows Phone v USA, poté ve Velké Británii a v Číně a nakonec i ve zbytku světa.

Cortana nahradí předchozí vyhledávací aplikaci. Po spuštění svému majiteli zobrazí několik návrhů založených na jeho předchozích akcích a lokaci. Pokud uživatel aplikaci povolí přístup ke kalendáři, k e-mailům, kontaktům a historii prohlížeče, Cortana se pokusí jeho potřeby předvídat. „Uživatel má ve svém vztahu s Cortanou plnou kontrolu,“ vysvětlil Belfiore.

Belfiore předvedl různé jednoduché úkoly, které Cortana zvládla na jedničku, ale zdaleka ne celá prezentace byla úplně vydařená. Aplikace opakovaně neuspěla při převodu předpovědi počasí ze stupňů celsia na stupně kelvina a také nerozuměla požadavku na uskutečnění telefonátu. Belfiore doporučil potenciálním uživatelům v takových případech využít textového zadávání místo hlasového a také dodal, že díky strojovému učení by se podobné chyby měly opravit během interakcí s Cortanou.

příloha_ovladnete_sva_data

Otázkou však je, koho Cortana naláká, když mají Google Now se Siri takový náskok. Cortana oproti nim zatím nenabízí žádné výhody, alespoň podle Lawrence Lundyho, technologického specialisty v konzultační firmě Frost and Sulivan.

 

Byl pro vás článek přínosný?