Hlavní navigace

Čtečka Go Read je hezkým klonem Google Readeru

Sdílet

 Autor: © Antonio Gravante - Fotolia.com
Čtečka RSS Google Reader byla i přes silný nesouhlas jejích uživatelů ukončena koncem června. Opozdilci, kteří si svá data zatím neuložili, mají poslední tři dny na napravení. 15. července v devět hodin večer budou všechny feedy nenávratně ztraceny.

Data se dají stáhnout jednoduše jedním kliknutím přes službu Google Takeout.

Už v březnu, kdy Google zrušení oblíbené služby oznámil, se na trhu vyrojila řada nových i starých, ale do té chvíle nepříliš využívaných RSS čteček. Například Feedly, které se chopilo příležitosti nejrychleji a získalo tak řadu nových uživatelů.

Ovšem ne každému tento favorit vyhovuje, a tak stále vznikají další služby, které mají oblíbený Reader nahradit. Jednou z nich je celkem povedený open-sourcový „klon“ Google Readeru s názvem Go Read.

Na první pohled je od zrušené služby Googlu téměř k nerozeznání. Vyvíjí ji totiž nadšenec Matt Jibson, který sám strávil dlouhé hodiny hledáním ideální náhrady, ale stejně jako mně mu žádná nevyhovovala, a tak se rozhodl, že si ji vyrobí sám.

Go Read běží na enginu Google App a jeho kód je volně ke stažení na GitHubu, kde se dají také hlásit případné chyby a sledovat chystané změny.

Go Read je teprve v plenkách. Byl spuštěn 2. července, ale od té doby již prošel řadou změn a je vidět, že na něm jeho zakladatel i lidé z řad dobrovolníků aktivně pracují. Go Read se lepší a rozrůstá každým dnem.

Import feedů z Google Readeru je velmi jednoduchý, ač může v závislosti na objemu vašich dat zabrat i několik minut.

Cílem Go Readeru je přinést uživatelům rychlou a hladkou zkušenost, na kterou jsou za dlouhá léta používání Google Readeru zvyklí. Dokonce podporuje i stejné klávesové zkratky jako jeho předchůdce.

Stejně jako každý začínající projekt má však i Go Read nějaké mouchy, na kterých je třeba zapracovat. Články se zatím nenačítají automaticky, a tak pokud jste zvyklí sledovat čtečku RSS průběžně během celého dne, je třeba stránku často obnovovat. Jednou se mi dokonce stalo, že se jeden z článků v Go Read objevil až týden poté, co vyšel na původním webu, ale s tímto problémem jsem se za deset dní aktivního používání setkala pouze jednou.

Pokud si v nastavení zvolíte zobrazování celých článků, občas je jejich načtení trochu pomalejší, než můžete být zvyklí z Google Readeru, ale při zobrazování titulků vše funguje tak, jak má, a celý článek se po rozkliknutí zobrazí okamžitě.

Posledním nedostatkem, který může mnohé odradit, je absence mobilní aplikace. Jibson na svém blogu napsal, že jedním z cílů služby je poskytovat odpovídající podporu pro mobilní zařízení, aplikací pro Android i iOS bychom se tak mohli dočkat v dohledné době.

I bez aplikací je současná mobilní verze uživatelsky příjemná. Přesto bych však samostatnou aplikaci uvítala.

Go Read je zatím kompletně zdarma a bez reklam, Jibson plánuje přidat „neotravné“ reklamy s možností jejich odstranění za měsíční poplatek. Momentálně je možnost zakoupit měsíční předplatné za 3 dolary nebo přispět na provoz služby libovolnou částkou. Jibson slibuje, že všechny funkce Go Readu budou i nadále dostupné zdarma.

„Je zde pár funkcí, které zatím nejsou implementované, a dozajista také nějaké chyby. Větší změny v uživatelském rozhraní nebo velké odchylky od standardních funkcí čteček pravděpodobně zvažovat nebudu. Plánuji Go Read používat a vylepšovat, jak jen to půjde,“ vyjádřil se Jibson o svých plánech do budoucna.

Byl pro vás článek přínosný?