Hlavní navigace

CZ.NIC: 85 % domén cz není zabezpečeno proti zfalšování

9. 2. 2011

Sdílet

Většina největších poskytovatelů služeb a obsahu na českém Internetu podle CZ.NICu své uživatele vystavuje riziku, že se stanou obětí podvržených stránek, které jsou od těch pravých k nerozeznání a na kterých nevědomě vyzradí své přihlašovací údaje či se stanou obětí manipulace. Díky takovému podvrhu pak mohou podvodníci získat přístup do mailových schránek, bankovních účtů, profilů na sociálních sítích či získat jiná citlivá data obětí. Sdružení CZ.NIC proto spouští kampaň za zvýšení bezpečnosti českých domén.

Proti podvržení falešných stránek se lze chránit pomocí bezpečnostní technologie DNSSEC. V současné době je ale touto technologií zabezpečeno pouze 15 % domén .CZ a jen minimum největších poskytovatelů internetového připojení v ČR.

příloha_ovladnete_sva_data

„Zabezpečit domény .CZ je možné už od roku 2008. I přesto, že je to zdarma a vyžaduje to pouze minimální časové i finanční investice, je dnes proti zfalšování a podvržení domény chráněno například jen 10 % internetových bankovnictví fungujících na doméně .CZ," říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Sdružení CZ.NIC proto spustilo kampaň na zvýšení povědomí o významu bezpečnosti domén. Klíčovou součástí kampaně jsou internetové stránky www.bezpecnedomeny.cz, na nichž si každý může ověřit úroveň zabezpečení jak vlastního připojení, tak jakékoli domény .CZ.

Byl pro vás článek přínosný?