Hlavní navigace

Další Samsung Galaxy bude mít 64bitový procesor

Sdílet

 Autor: © Samsung
Krátce po představení nového telefonu od Applu iPhone 5S potvrdila společnost Samsung, že její další telefon z řady Galaxy bude také vybaven 64bitovým procesorem.

Podle Applu procesor A7 nabízí architekturu, která je na úrovni desktopů, s tímto tvrzením však někteří nesouhlasí a podle expertů většina aplikací ze začátku tyto změny nijak nevyužije. Přechod z 32bitových procesorů by naopak mohl působit potíže s kompatibilitou a Samsung Galaxy výhod, které lepší procesor nabízí, využije pouze v případě aktualizace operačního systému Android.

Nový procesor dokáže pracovat s větší velikostí operační paměti, procesory s 32bitovou architekturou mohou využívat maximálně 4 GB RAM, oproti tomu 64bitové dovedou teoreticky využívat až 16 miliard GB RAM, což znamená, že procesor může zpřístupnit data z této větší paměti místo například z pevného disku.

Díky větší paměti RAM je software komplexnější a počítač zvládne více spuštěných aplikací, aniž by musel využívat několik typů paměti. Nevýhodou je však vyšší cena hardwaru a také náročnost na energii.

O plánech Samsungu mluvil šéf společnosti Shin Jong-kyun s novinami Korea Times: „Ne v nejbližší době, ale ano, naše další smartphony budou mít 64bitové procesory,“ prozradil.

Alan Woodward, profesor z katedry výpočetní techniky na univerzitě Surrey, si myslí, že budou 64bitové procesory působit zmatky. „Lidé se starými 32bitovými procesory nebudou moci spouštět software určený pro 64bitové procesory, protože ty používají jinou instrukční sadu. Naopak na 64bitových procesorech budou fungovat všechny aplikace, protože nové čipy budou starou sadu podporovat,“ vysvětlil. „Aplikace pro 32bitové procesory tak budou pro celý trh, kdežto ty pro 64bitové budou cílit pouze na malou skupinu zařízení.“

Změn jako první využijí vývojáři her a jiných 3D animací, protože takové aplikace jsou na procesor nejnáročnější a ze změn budou benefitovat nejvíce. Někteří analytici však varují, že pokud společnosti nebudou nabízet verze pro oba typy procesorů, mohlo by to způsobit potíže a zmatky.

příloha_ovladnete_sva_data

Profesor Woodward také řekl, že nový čip A7 od Applu se rozhodně zatím nedá přirovnat k procesoru počítače, ale jeho architektura k tomu směřuje. „Mohou se připravovat, myslím si, že je to začátek dlouhé cesty,“ řekl.

 

Byl pro vás článek přínosný?