Hlavní navigace

Datová centra na cestě do oblak

Sdílet

Optimalizace procesů a prostředí či tlak na snižování nákladů se v dnešní době nevyhýbá informačním technologiím ani datovým centrům. O trendech v této oblasti jsme si povídali s Petrem Vášou, produktovým manažerem serverové divize společnosti Microsoft.

Jaké nástroje pro optimalizaci datových center nabízí společnost Microsoft?
Téměř nikdo si dnes nedokáže moderní infrastrukturu představit bez nasazení virtualizace. Naší snahou je tuto technologii přiblížit co nejvíce uživatelům, a to bez vysokých pořizovacích nákladů. Proto Microsoft nabízí Hyper-V, nástroj pro serverovou virtualizaci, jako bezplatnou součást licencí operačního systému Windows Server 2008 R2 v edicích Standard, Enterprise a Datacenter. Ani ti, kteří tyto licence nevlastní, však nemusí být zklamaní, protože mají možnost zdarma využít Microsoft Hyper-V Server 2008 R2. Ten obsahuje pouze virtualizační nástroj, tzv. hypervizor, ovšem s možností vytvořit infrastrukturu s vysokou dostupností a podporou migrací virtuálních serverů za provozu.

Současně se samotným Hyper-V nabízíme zákazníkům ucelenou řadu nástrojů System Center určených pro správu nejen samotné virtualizační platformy, ale také pro správu a dohled nad servery a počítači nejen na platformě Windows. Naším cílem je co nejvíce zjednodušit a automatizovat všechny úkony a tím snížit celkové náklady na vlastnictví IT.

Jak vidíte budoucí vývoj datových center?
Budoucnost vidím v zaměření na poskytování dynamických služeb podle potřeby uživatelů. V této souvislosti se hovoří především o cloud computingu. Ať již hostovaném, privátním nebo hybridním, kde budou zákazníci přesouvat aplikace a služby podle potřeby mezi cloudem vlastním a hostovaným.

Microsoft v této oblasti v současnosti nabízí několik řešení, která zákazníkům umožní využívat cloud computing. Jedná se o platformu Windows Azure, ale také o řešení pro vytváření vlastní infrastruktury pro cloud computing. V maximální míře přitom samozřejmě využíváme portfolio stávajících produktů. Řešení cloud infrastruktury jsou založena na Windows Serveru a produktech rodiny System Center pro zajištění dohledu a správy zaměřených na poskytované služby s maximální automatizací. Naši zákazníci mohou těžit z komplexní sady nástrojů, které jim pomůže nejen vybudovat a zabezpečit samotnou infrastrukturu, jež bude dynamicky poskytovat zdroje a výkon potřebné pro chod aplikací, ale také umožní tyto aplikace vyvíjet a nasazovat.

Jak mohou zákazníci tyto technologie využít?
Naši zákazníci si mohou vybírat z komplexní nabídky produktů sloužících jako stavební kameny, ze kterých se skládá komplexní řešení pro konkrétní situace. Výhodou je, že jednotlivé součásti daného řešení jsou mezi sebou vzájemně kompatibilní a celek nabízí nejnižší celkové náklady na vlastnictví (TCO).

V případě cloud computingu nabízíme našim partnerům řešení umožňující nasadit cloud v rámci hostingu. Microsoft Dynamic Data Center Tool Kit for Hosting Providers je dostupný zdarma a poskytuje našim hosting partnerům doporučení, postupy i nástroje pro vybudování dynamické infrastruktury pro cloud computing. Současně jim pomáhá s přípravou nabídky pro zákazníky. Pro firmy, které uvažují o vybudování private cloudu, připravujeme Dynamic Data Center Tool Kit for Enterprise, který bude opět zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?