Hlavní navigace

Deset největších hrozeb letních prázdnin

7. 8. 2009

Sdílet

TrendLabs společnosti Trend Micro zveřejnila 10 největších letních hrozeb:

 

10. Pasti na hledače slev

V létě maloobchody často nabízejí slevy, protože počítají s tím, že uživatelé stráví víc času nakupováním a hledáním co nejlepších nabídek. Tvůrci malwaru lákají uživatele na slevy a speciální nabídky a pomocí nebezpečných odkazů je zavedou na speciálně vytvořené falešné servery.

Mezi nedávné případy patří TROJ_AYFONE.A – tento trojský kůň zobrazoval falešné reklamy na nově prodávaný Apple iPhone a falešný webový server online obchodu, kde jej bylo možné koupit.

 

9. Falešné nabídky cestovních kanceláří a oznámení aerolinek

Podvodníci rozesílají spam, který se tváří, že jej zaslaly aerolinky, ale ve skutečnosti obsahuje odkazy určené pro phishing nebo malware.

 

8. Phishing při internetových nákupech

Server eBay je nejpopulárnějším online maloobchodem a zaznamenal více než 124 milionů jedinečných návštěvníků. Zároveň je však na prvním místě jiného žebříčku – jako webový server nejčastěji zneužívaný pro phishing. Počítačoví piráti dokáží manipulací ratingu zfalšovat i dobrou reputaci na eBay.

 

7. Podvody vztahující se k aktuálním událostem

 

6. Škodlivé stažené soubory

V létě lidé tráví víc času stahováním souborů z internetu. Servery P2P sítí jsou často nebezpečné, protože si uživatelé nemohou být jisti důvěryhodností stahovaných souborů.

 

 

5. Letní filmové trháky

Ve většině zemí je léto dobou relaxace a odpočinku — a ve volném čase se také často chodí do kina. V létě často přicházejí do kin velkorozpočtové trháky, protože distributoři očekávají vyšší návštěvnost. Zájem uživatelů samozřejmě zneužívají i podvodníci.

 

4. Novinky a virová videa

O prázdninách mají studenti obvykle víc volného času, než během školního roku. Počítačoví zločinci pak zneužívají studentské nudy pomocí odkazů na falešné novinky, zprávy a videa.

 

3. Zákeřné výsledky vyhledávání

Novinky, nové filmy a nejrůznější šťavnaté drby, zejména když se týkají hollywoodských celebrit, snadno přilákají lidi, kteří chtějí „mít přehled“.Počítačoví piráti pak s gustem infikují výsledky hledání týkající se nejatraktivnějších a nejnovějších věcí.

 

2. Nákaza často navštěvovaných webů

Často navštěvované weby, například stránky cestovních agentur, hotelů a obchodů,  přímo přetékají lidmi, kteří si rezervují letenky nebo ubytování a nakupují letní  oblečení a doplňky na dovolenou.A tak se sem hrnou i počítačoví zločinci, aby v těchto davech ulovili co nejvíc obětí.

příloha_ovladnete_sva_data

 

1. Hrozba sociálních sítí. Léto je také populární dobou pro obnovení kontaktu s přáteli a s rodinou. A protože jsou k tomu často využívány weby  jako Facebook či Twitter, jsou teď i ty často cílem počítačových zločinců.

Byl pro vás článek přínosný?