Hlavní navigace

Dnes slavíme Světový den standardů

14. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © koya79 - Fotolia.com
Kvůli neexistujícím standardům byla kdysi zničena velká část jednoho města.

14. říjen je Světovým dnem standardů. Proč by vás to mělo zajímat? Když byla na význam standardů dotázána Mary Saundersová, ředitelka amerického Národního institutu standardů a technologií, připomněla případ z roku 1904, kdy kvůli chybějícím standardům pro požární hydranty byla zničena velká část města Baltimore. Východoamerické metropoli tak tehdy nepomohl ani příjezd hasičských sborů až z New Yorku nebo Washingtonu.

Dnes bychom si tak měli především uvědomit, jak důležitou roli hrají normy v našem životě. Hlavně pak, jak obrovský význam mají v oblasti IT. Často se stává, že se firmy při zavádění nových produktů zdráhají přijmout existující standardy, protože věří v bezproblémové přijetí jejich proprietární technologie. Takový přístup však může být krátkozraký. Normy totiž pomáhají vytvořit trh, který není závislý na individuálních výrobcích. Podle Saundersové navíc standardy umožňují existenci platformy pro vývoj vertikálních aplikací.

Čím by byl bez norem například takový World Wide Web? „Obchod, zábava, vzděláváním, k tomu všemu je web používán, protože se nám jej podařilo udržet otevřený,“ říká Jeff Jaffe, generální ředitel W3C. „Dopad webu na lidstvo a samotný obchod je obrovský z velké části i proto, že se díky standardům stále vyvíjí a zlepšuje.“

Světový den standardů je zároveň příležitostí pro ocenění toho, jak se orgány pro standardizaci vypořádávají se stále složitějšími technologiemi. Technická řešení jsou totiž stále komplexnější - příkladem z poslední doby je cloud computing.

V minulosti šlo při standardizaci hlavně o to, jak produkt odpovídá požadavkům na výkon. Dnes se naopak vše točí kolem interoperability. Web může hostit náročné aplikace spustitelné na různých platformách. „Pro firmy je přirozené konkurovat si v oblastech, ve kterých pro sebe mohou získat rozdílné hodnoty, a naopak spolupracovat tam, kde z toho budou těžit všechny zainteresované strany. V případě webu vyhrála spolupráce,“ tvrdí Jaffe.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na globalizaci jako na důležitý faktor pro adopci standardů. Firmy, které chtějí své výrobky prodávat po celém světě zkrátka potřebují globální standardy. Jasným příkladem toho je znaková sada Unicode, která pomalu, ale jistě nahrazuje menší a více anglicky zaměřenou sadu ANSI. V každém odvětví se firmy snaží přijít s jednoduchým řešením vhodným pro různé trhy. Otevřenost proto nakonec vždy zvítězí.

Byl pro vás článek přínosný?