Hlavní navigace

Dominantní roli cloudů ještě zvýší AI a metaverzum

27. 4. 2023

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Výdaje na veřejné cloudy v příštím roce vzrostou o více než pětinu, ale motorem dynamiky už nejsou cloudové aplikace, říká nejnovější studie firmy Gartner.

Globální výdaje na veřejné cloudové služby letos stoupnou o 21,7 % a dosáhnou tak celkové výše 597,3 miliardy dolarů (oproti 491 miliardám dolarů v roce 2022).

Jak využíváte cloud ve své organizaci?

Růst se přitom očekává ve všech segmentech cloudového trhu, největší dynamika by měla být vidět u služeb IaaS (infrastruktura jako služba), a to o 30,9 %, resp. PaaS (platforma jako služba) s 24,1 %.

Výdaje SaaS (software jako služba) sice porostou pomaleji, a to o 17,9 %, ale jejich objem by měl letos být 197 miliard dolarů, což nich činí největší segment cloudových služeb.

Největší zájem se bude soustředit okolo poskytovatelů tzv. hyperškálových cloudů, tedy těch, které jsou schopné nabídnout velmi vysoký výkon. Důvodem je nárůst technologií, jako je generativní umělá inteligence podporovaná rozsáhlými jazykovými modely, web3 a metaverzum.

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

Ty podle Gartneru představují hnací silu toho, co se popisuje jako „nová fáze digitálního podnikání“. Tyto metody totiž vesměs vyžadují vysoké výpočetní kapacity pro zpracování dat v reálném čase.

příloha_ovladnete_sva_data

Rovněž i další rozvoj IaaS bude spojený se vznikajícími technologiemi – mnohé z nich totiž pomáhají podnikům lépe komunikovat se zákazníky v reálném čase, například pomocí chatbotů s generativní AI, a přitom jsou závislé na výkonné cloudové infrastruktuře a platformových službách.

Podle analytiků se bude do roku 2025 třetina odchozích marketingových zpráv velkých organizací generovat uměle (vloni to byla jen necelá 2 %). Gartner také předpovídá, že do roku 2026 přijme 75 % organizací model digitální transformace založený na cloudu jako základní platformu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?