Hlavní navigace

Efektivita při práci s daty zpomalí nárůst úložišť

23. 6. 2013

Sdílet

Deduplikace dat, virtualizace ukládání a další techniky omezí nárůst firemních dat a tím i úložišť. Bez těchto technik by se situace mohla stát nezvladatelnou.

Techniky úsporného ukládání dat během několika let povedou ke stagnaci investic do úložišť, ale i přesto lze očekávat, že velké podniky budou v roce 2017 potřebovat okolo 138 exabajtů prostoru. Uvádí to aktuální předpověď IDC. Prodeje v oblasti ukládání dat podle ní porostou v následujících čtyřech letech přes 30 procent ročně, což je ale výrazně méně, než tomu bylo v minulých letech.

Způsobeno je to zejména tím, že společnosti začaly používat technologie, které s daty zacházejí mnohem efektivněji – významnou úlohu zde mají provozovatelé veřejných cloudových řešení, kteří pracují s daty mnoha zákazníků. Především v těchto případech může deduplikace dat vést k výraznému zmenšení potřebného prostoru, stejné soubory mohou být v daném systému uloženy jen jednou, přičemž proces je pro vlastníky souborů zcela transparentní. Deduplikace může být použita i na úrovni bloků, kdy se nevyhledávají pouze identické soubory, ale i jejich části.

To je velmi výhodné především u stále běžnější virtualizace, která sice dokáže optimálně využít výpočetní výkon moderních serverů nebo cloudů, ale virtuální disky bývají reprezentovány malým počtem velkých souborů (o velikosti desítek gigabajtů), kde především systémové oddíly jsou velmi dobře deduplikovatelné. 500 virtuálních strojů se stejným operačním systémem může kvůli identickým souborům obsahovat zbytečné stovky gigabajtů dat. Tento přístup lze pochopitelně kombinovat s tradičními technikami, jako je komprese a thin provisioning (kdy se pro jednotlivé klienty fyzicky nealokuje ukládací prostor, dokud do něj skutečně nezačnou zapisovat).

příloha_ovladnete_sva_data

Popsané úspory se výrazněji projevují až při větších implementacích, tedy především u datových center, ve kterých jsou uložena podobná řešení mnoha zákazníků či oddělení; naopak menší firmy většinou v jednom datacentru neprovozují větší množství serverů. Zatímco velké podniky navýšily své úložné kapacity o 65 procent v roce 2005 a o 59 procent v letech 2006 a 2007 (roky 2008-2011 nelze jednoduše vyhodnotit kvůli dopadům krize), v následujících letech lze podle studie IDC očekávat roční nárůst pouze o 4,1 procent.

Růst celého trhu s úložišti tedy potáhnou především menší společnosti, které nepřenesly svou infrastrukturu do externích cloudů. Citovaná studie IDC také očekává dynamičtější růst v rozvojových zemích, především díky rychlejšímu růstu jejich ekonomik. Například oblast střední a východní Evropy, Blízkého východu a Afriky převýší (především díky rostoucím východoevropským ekonomikám) japonské investice do úložišť už během následujícího roku.

Byl pro vás článek přínosný?